ABD'li bankadan Türkiye tuzağı uyarısı: Her şey tersine dönebilir!

ABD merkezli banka BNY Mellon'un piyasalar ve strateji şefi, Türk varlıklarına yabancı para girişinin aşırıya kaçmış olabileceği konusunda uyardı, yılın ikinci çeyreğine dikkat çekti.

Bank of New York Mellon, Türk varlıklarına yapılan yabancı yatırımların tersine dönebilecek potansiyel tuzakların göz ardı edildiği konusunda uyarıda bulundu. BNY Mellon Piyasalar ve Strateji Müdürü Bob Savage'a göre, yüksek borçlanma maliyetleri ve jeopolitik gerilimler bu yoğun döviz ticareti için ciddi tehditler oluşturuyor.

Savage, Türkiye'nin karmaşık bir dönemin eşiğinde olduğunu belirterek, İran-İsrail çatışmasının kötüleşebileceğini ve Rusya-Ukrayna çatışmasının daha da kötüye gidebileceğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin %50 faiz oranlarını sürdürebileceğinden emin olmadığını ve yatırımcıların tahvilleri, hisse senetlerini ve para birimini uzun vadede ellerinde tutma eğiliminde olduklarını söyledi.

Savage, dördüncü çeyrekte veya gelecek yılın başlarında tersine bir dönüş yaşanabileceğini ve yatırımların Mısır, Nijerya ve Arjantin gibi alternatif ekonomilere kayabileceğini öngörüyor. İnsanların mevcut politikaların doğru yönde ilerlediğine inanmasına rağmen, tüm bu parayı hak edip etmediklerinin tartışmalı olduğunu ve potansiyel sorunların gevşemeye neden olabileceğini belirtti.

Bank of America stratejistleri, Türk lirası forward pozisyonlarının 20 milyar doları aşabileceğini hesaplıyor. Türkiye'yi "2024'ün ticareti" olarak nitelendiren Deutsche Bank ve Pictet Asset Management ise Türk varlıklarında yükseliş bekleyenler arasında yer alıyor.

Ekonomi Haberleri