Gaziantep'in Islahiye ilçesinde kırmızı altın olarak bilinen kırmızı biberin hasadı sürüyor.
26 bin 500 dekarlık alanda yetiştirilen kırmızı biberlerin hasadı, binlerce kişiye iş imkanı sunuyor. Özellikle kadınların yoğun olarak çalıştığı çöp çekme işlemi, hasat edilen biberlerin temizlenmesi ve kurutulması için hayati önem taşıyor.
Bu sayede hem bölgedeki işsizlik oranı azalıyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlanıyor.
Hasat edilen kırmızı biberler, modern tesislerde işlenerek pul biber haline getiriliyor. İslahiye'de üretilen bu kaliteli pul biber, sadece Türkiye'nin değil, İngiltere ve Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinin sofralarını da süslüyor.
2 ay sürecek olan acı mesaisinde görev alan çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 8 bin tarım işçisi ise kazançları ile aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
Biber işleme tesisi sahibi Ökkeş Köse, hasadı yapılan biberlerin çöplerinden temizlendikten sonra kurumaya bırakıldığını ve ardından tesiste işlenerek pul bibere dönüştürüldüğünü belirterek, "Ürünlerimiz iç piyasanın yanında İngiltere, Almanya ile birlikte Avrupa ülkelerine ihracat edilmektedir" dedi.
İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse ise hasadı devam eden kırmızıbiberin binlerce insanın 2 ay süreyle istihdam edilmesine olanak tanıdığını söyleyerek şunları söyledi:
"Pul biber üretiminin ilçe ekonomisine katkı sağladığı gibi mevsimsel olarak binlerce kişiyi de istihdam imkânı sunmaktadır. Biber hasadının başlamasıyla birlikte toplanan ürünler tesislere götürülerek pul bibere dönüştürülüyor."
"Çiftçilerimiz arazilerde ve tesislerde işlediği biberlerin çöp çekme olarak adlandırılan temizleme işleminde 8 bin işçi görev alıyor. Bu da bölgemize ciddi anlamda ekonomik katkı sağlamakta ve kaliteli kırmızıbiber üretilmektedir."