350 milyar dolar maden potansiyeli için ruhsat güvencesi istediler!

Türkiye Madenciler Derneği'nin başkanı Mehmet Yılmaz, madencilik sektörünün büyümesi için devletin yatırımcılara ruhsat güvencesi vermesi gerektiğini belirtti. Yatırım eksikliği ve izin süreçleri, sektördeki en büyük sorunlar arasında yer alıyor.

Türkiye madencilik sektörü, devletin yatırımcı şirketlere ruhsat güvencesi sunmasını talep ediyor. Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, bu güvencenin sağlanması halinde yer altı kaynaklarının daha verimli kullanılabileceğini söyledi.

Kütahya’da düzenlenen 3. Maden Kurtarma Yarışması sonrası konuşan Yılmaz, Türkiye’nin sahip olduğu maden potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilemediğini vurguladı. Türkiye, dünyada üretilebilen 90 maden çeşidinden 70’ine sahip. Ancak sektördeki yatırımların yetersizliği bu potansiyelin kullanılmasını engelliyor.

RUHSAT GÜVENCESİ TALEBİ

Yılmaz, madencilik yatırımlarını artırmak için devletin ruhsat konusundaki çekincelerinden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. “Altın, krom, kömür ve mermer gibi önemli madenlerde ruhsat güvencesi olmazsa, yatırımcılar tereddüt ediyor. Kesilen her 100 ağaçtan sadece biri madencilik için kesiliyor. Devletin verdiği izinleri koruması şart,” diye ekledi.

ALTIN POTANSİYELİ VE DIŞ TİCARET AÇIĞI

Yılmaz, Türkiye’nin yer altındaki altın rezervinin 300-350 milyar dolar değerinde olduğunu ve bu potansiyelin ancak üçte birinin bilindiğini söyledi. Sektörün dış ticaret açığına katkısına dikkat çeken Yılmaz, "Madencilik ürünlerinden kaynaklanan dış ticaret açığımız 60 milyar dolar. Bunun 30 milyar doları altın ithalatına dayanıyor," dedi.

YABANCI YATIRIM VE YOL HARİTASI

Türkiye’nin madencilik sektöründe yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu belirten Yılmaz, arama faaliyetleri için ciddi yatırımlar gerektiğini ifade etti. Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın madencilikle ilgili koordinasyon sağlayıcı rol üstlenmesinin sektördeki izin süreçlerini hızlandırabileceğini söyledi. Madenciliğin gayrisafi milli hasıla içindeki payını yüzde 1'den yukarılara taşımak için yeni yatırımlara ihtiyaç duyuluyor.

GELECEKTEKİ ADIMLAR

Sektörde yapılacak düzenlemelerle ilgili konuşan Yılmaz, Orta Vadeli Plan’da yer alan üç maddenin sektör tarafından olumlu karşılandığını aktardı. Bu adımların, izin süreçlerini sadeleştirerek madencilik sektörünün büyümesini hızlandırması bekleniyor.

Ekonomi Haberleri