346 Kişinin Ölümüne Neden Olan Havayolu Şirketine Dev Ceza

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden olan Boeing, ABD Adalet Bakanlığı tarafından iki ölümcül uçak kazasına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında tüm suçlamaları kabul etti. Şirket, 243,6 milyon dolar para cezası ödeyecek.

ABD'li uçak üreticisi Boeing'e ait 737 MAX uçakların 2018'de Endonezya'da ve 2019'da Etiyopya'da düşmesi sonucu 346 kişi yaşamını yitirmişti. Ardından Ocak ayında ise Alaska Havayolları uçuşu esnasında 737 Max 9'un acil çıkış kapısının patlaması, havayolu şirketine ilişkin güvenlik ve kalite sorunlarını ortaya çıkarmış, peş peşe soruşturmalar açılmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında eski çalışanlardan ikisinin ifade öncesi intihar etmesi komplo teorilerini bir kez daha gündeme taşınmıştı.

Reuters'ın soruşturmaya ilişkin aktardığı bilgilere göre şirket, ABD Adalet Bakanlığı tarafından iki ölümcül 737 MAX kazasıyla iligili başlattığı soruşturma kapsamında bütün suçlamaları kabul etti ve şirket 243,6 milyon dolar para cezası ödeyecek.

Boeing'in suçlamaları kabul etmesiyle, anlaşma uçak üreticisini 2018 ve 2019'da 346 kişinin ölümüne yol açan kazalarla bağlantılı olarak resmen suçlu olarak damgalayacak.

Boeing ayrıca, Teksas'taki federal mahkemeye sunulan belgeye göre 243,6 milyon dolarlık bir para cezası da ödeyecek.

455 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

Başlatılan soruşturma kapsamında Boeing, önümüzdeki üç yıl içinde güvenlik ve uyumluluk programlarını güçlendirmek için en az 455 milyon dolar yatırım yapacak.

Boeing sözcüsü tarafından soruşturamaya ilişkin yapılan açıklamada ABD Adalet Bakanlığı ile çözüm şartları konusunda prensipte anlaşmaya varıldığı doğrulandı. Her iki kazada yaşamını yitiren bazı kişilerin aile avukatları, anlaşmaya itiraz haklarını kullanacaklarını açıkladı.

Anlaşmanın bir parçası olarak Boeing yönetim kurulunun MAX kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla bir araya geleceği de kaydedildi.

Ekonomi Haberleri