2018 yılında emekliler için bayram başına 1000 TL olarak ödenmeye başlanan ikramiyelere, uzun yıllar yüksek enflasyona rağmen hiçbir zam yapılmamıştı.
Geçtiğimiz yıl 2 bin TL'ye çıkarılan ödemelerin, bu yıl rekor kıran hayat pahalılığına rağmen yalnızca 3 bin TL olarak ödeneceği duyuruldu.
Temmuz ayında emeklilere yapılan yüzde 25'lik zammı yalnızca 'kök maaşlara' yansıtarak milyonlarca emeklinin artış alamamasına neden olan iktidar, bu yılın başında yapılan yüzde 49.25 oranındaki emekli zammından da en düşük emekli maaşı alanları mahrum bırakmıştı.
Yüzde 33.34 oranındaki artışla 10 bin liraya yükselen emekli maaşı, yüksek fiyatlar karşısında hayatta kalmayı imkansız hale getirirken, emeklilerin günü kurtarmak için medet umduğu bayram ikramiyelerinde de artış oldukça sınırlı kaldı.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yaşananların mart ayında yapılacak bir seyyanen emekli zammına işaret ettiğini belirterek, özellikle en düşük emekli maaşı için seçim öncesi bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu aktardı.
Geçtiğimiz yıl memurlara yapılan 8 bin 77 lira tutarındaki seyyanen artışın emekliler tarafından da talep edildiğini aktaran Erdursun, bu ihtimalin zayıf olmasına karşın Mart ayında beklenen artışın en düşük emekli maaşı ile sınırlı kalabileceğine dikkat çekti.
31 Mart seçimlerinden önce emeklinin öfkeli şekilde sandığa gitmesinin istenmediğini aktaran uzman isim, bu nedenle normal şartlar altında 1-7 Nisan tarihlerinde hesaplara yatması beklenen Ramazan Bayramı ikramiyesinin, seçimlerden önce emeklinin eline geçeceğini açıkladı.
Yaklaşık 6 milyon emeklinin taban aylık olan 10 bin lirayı almakta olduğunu aktaran Erdursun, 31 Mart seçimleri öncesi hem en düşük emekli maaşına yapılacak düzenleme ile hem de ikramiye ödemelerinin erkene alınması yoluyla emeklinin eline toplu para geçirilmesinin planlandığını ve bu yöntemlerle tepkilerin önüne geçilmesinin çalışmalarının yapıldığını belirtti.
Seçim nedeniyle ikramiyeler için muhtemel tarihler 25-29 Mart olarak hesaplanıyor.