1999 sonrası sigortalılar için emeklilikte devrim gibi adım! Kimler faydalanacak?

1999 sonrası sigorta girişlilere emeklilikte büyük sürpriz! Yeni düzenlemeyle doğum yılı baz alınarak emeklilik yaşı değişiyor. Prim gününe göre emeklilik fırsatları ve daha yüksek maaş imkanı sunuluyor.

EYT yasasından sonra 8 Eylül 1999 sonrası ilk defa sigorta girişliler içinde emeklilik düzenlemesi yapılması gerektiği gündeme gelmişti.

EYT sonrası emeklilik sisteminde ortaya çıkan adaletsizlikler, aynı yaşta ve benzer koşullarda olan kişilerin emeklilik yaşları arasında büyük farklar yaratmıştı. 1 gün geç sigorta girişiyle vatandaşlar 17/20 yıl geç emekli olacaklar.

1999 sonrası giriştiler için yeni bir emeklilik düzenlemesi tartışılırken Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Kademeli Emeklilik Tablosu ve Kademeli ABO Tablosunu açıkladı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci bu tabloya ilişkin halktv.com.tr'ye açıklamada bulundu.

Cenkci şunları kaydetti:

"Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği’nin açıklamış olduğu tablo incelendiğinde emeklilik sistemimizde yeni bir sistem istenildiğini ve mevcutta vatandaşlarımızın ilk işe giriş tarihi emeklilik koşullarını belirlerken bu sistemde ise doğum yılının baz aldığını görmekteyiz. Yeni emeklilik düzenlemesi önerisi adaletsizlikleri gidermeyi ve SGK giriş tarihine göre mağdur olanların sorunlarını çözmeyi hedefliyor.

Emeklilik yaşını doğum yılına göre kademelendirilmiş şekilde belirleyerek, benzer şartlarda olan kişilerin emeklilik yaşları arasındaki farkı kapatmayı amaçlıyor. Bu sayede, SGK giriş tarihlerinden dolayı mağduriyet yaşayanların daha adil bir emeklilik sürecine kavuşmasını hedeflediklerini görmekteyiz.

Aylık Bağlama Oranı Tablosu incelendiğinde; çok prim ödeyen sigortalılar, bu sistemde daha yüksek Aylık Bağlama Oranları (ABO) ile emekli olabilecek. Daha fazla prim ödeyen, emekli maaşını artırarak bu düzenlemeden fayda sağlayacak.

Yaş Şartsız Emeklilik düzenlemesi ile uzun yıllar prim ödeyenler için yaş şartı olmadan emeklilik imkanı sunulduğunu görmekteyiz. Bu sistemde 12600 gün prim ödeyenler, yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecekler.

Bu emeklilik düzenlemesi önerisi, sistemde kalmayı teşvik yani çalışma hayatına devam edildiğinde ileride daha yüksek emekli maaşı alabilmeyi düzenlemektedir.

Türkiye’de ilk olan bu önerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmekte olup, konunun muhatabı ilgili dernekle görüşülerek detaylandırması önemlidir."

Ekonomi Haberleri