100 bin işletmeye sürpriz vergi!

100 bin işletme sürpriz vergiyle karşılaşabilir. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu ayrıca yeni yatırım yapan şirketlerin henüz üretime başlamadan vergiye tabi olacağını ifade etti.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, enflasyon muhasebesinin beklenen gelirleri sağlamayacağını ifade etti. Kartaloğlu, mevcut sistemin, büyük kazançlar elde edenlerin daha az, düşük kazanç sağlayanların ise daha fazla vergi ödeyeceği bir duruma yol açacağını öne sürdü. Ayrıca, daha önce herhangi bir fatura kesmemiş olan yaklaşık 100 bin işletmenin sürpriz vergi yükleriyle karşılaşacağını ve yatırımcı şirketlerin bu sistemle cezalandırılacağını belirtti.

Kartaloğlu, enflasyon muhasebesi düzenlemesinin, özellikle dış kaynak kullanan işletmeler için daha yüksek vergi yükü getireceğini belirtti. Büyük işletmelerin ise bu düzenlemelere karşı özkaynaklarını güçlendirerek önlemler aldığını söyledi. TÜRMOB'un Luca muhasebe sistemini kullanan mükelleflerin bilgilerinden yapılan projeksiyonlara göre, vergi mükellefleri arasında hiçbir fatura kesmemiş olan 100 bin işletmenin beklenmedik vergi yükleriyle karşılaşacağına dikkat çekti. Ayrıca, yeni yatırım yapan şirketlerin henüz üretime başlamadan vergiye tabi olacağını ifade etti.

Kartaloğlu, enflasyon muhasebesi düzenlemesi hakkında yaptığı değerlendirmede, 31 Aralık 2023'te vergisiz düzenleme yapıldığını ve “gelir oluştuysa vergilendirilmeyecek” şeklinde muhasebe kaydı yapıldığını belirtti. Ancak, 2024 yılında başlayan vergili enflasyon düzeltmesiyle birlikte, ilk geçici vergi döneminin ertelendiğini, ancak ikinci dönem için ertelenmeyeceğini söyledi. Bu süreçte, bütçenin vergi gelirine ihtiyaç duyduğu için erteleme yapılmadığını ve vergi takviminde yoğunluk yaşandığını ekledi.

Ekonomi Haberleri