Eğitimde fırsat eşitsizliğinde kara tablo

Türkiye’de eğitimde eşitsizlik rakamlara yansıdı. Son yayımlanan rapora göre zenginler, yoksullara göre 20 kat fazla eğitim harcaması yapıyor.

Eğitim harcamalarına ilişkin CHP bir rapor yayımladı. Buna göre Türkiye’deki en zengin aileler, en yoksul ailelere göre 20,5 kat daha fazla eğitim harcaması yapıyor.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; 2018 yılında bütçesinin yüzde 0,3’ünü eğitime ayıran yoksul aileler, 2019 yılında yalnızca yüzde 0,2’sini ayırabildi.

En zengin kesim ise 2018’de bütçesinin yüzde 3,6’sını eğitime ayırırken, bu oran 2019’da yüzde 4,2’ye çıktı.

En yoksul yüzde 20’lik kesim, eğitim için yapılan harcamaların sadece yüzde 3,2’sini yaptı. En zengin yüzde 20’lik kesim ise eğitim harcamalarının yüzde 64,5’ini yaptı.

Devlet okullarının niteliği düştü, özel okul sayısı arttı

Raporda ayrıca 4+4+4 olarak adlandırılan eğitim sistemiyle birlikte özel okulların sayısının giderek arttığında bahsedildi. Bunun sebebi olarak devlet okullarında niteliğin düşmesi gösterildi.

Uzaktan eğitim sorunları gün yüzüne çıkardı

Uzaktan eğitim sürecinde eğitimdeki eşitsizliklerin gün yüzüne çıktığı söylenen raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

Bırakın internet ortamı ve internete erişim araçlarını, bildiğiniz televizyonların olmadığı haneler gerçeği ile karşı karşıya kaldık. EBA sistemi ulaşılır olmadı, bilgisayar, tablet eksikliği gün yüzüne çıktı. Oysa bundan 10 yıl önce FATİH projesiyle bu konuda atılım yapacaklarını söylemişlerdi. En büyük bütçeye sahip olduğu söylenen Bakanlık pandemide sadece 150 bin tablet dağıtıyor.

 

Ana babalar geçim derdinde ve şimdi tablet, bilgisayar ve internet arayışına giriyor. Yeni yeni harcama kalemleri ortaya çıktı. Düşen gelirleri bunlarla daha da düşüyor. Bu süreçte sosyal devlet en temel hak olan eğitim hakkına erişime kör ve sağır kalmıştır. Üstelik kamusal bir hizmet olan eğitim satın alınan bir hizmete dönüştü. Bütün yük ailelerin omzuna bindi.

Türkiye Haberleri