İktidara yakın vakıflara arazi var: Öğrenci yurtları için yok!

Belediyeler ve kamu kurumlarına ait taşınmazların iktidara yakın vakıf ve derneklere tahsis edilmesi, üniversite öğrencileri için yeni yurt yapılacak uygun arazi bulunamadığını ortaya koydu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2024-2028 dönemine yönelik yol haritası niteliğindeki stratejik planındaki yurt detayı dikkati çekti.

Birgün Gazetesi'nden Mustafa Bildircin'in haberine göre yükseköğretimdeki barınma krizi hemen her yeni eğitim öğretim döneminde daha da derinleşirken Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yeni öğrenci yurdu yapımına yönelik hedefinin, “Arazi sorununa” takıldığı öğrenildi.

AKP iktidarlarında, vakıf ve derneklere taşınmaz tahsisi adeta olağan hale gelirken Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yurt hedefine yönelik sıraladığı riskler, “İktidar, öğrencilerin barınma sorununa sağır” yorumlarının haklılığını ortaya koydu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2024-2028 dönemine yönelik stratejik planı, üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözme hedeflerinin ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Bakanlığın planında, “uygun arazi bulunamaması” gibi riskler dikkat çekti. AKP iktidarlarının vakıf ve derneklere taşınmaz tahsisini yaygınlaştırdığı bir dönemde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yurt projelerindeki zorluklar, “İktidar, öğrencilerin barınma sorununa sağır” yorumlarını ortaya çıkarıyor

BARINMA SORUNUN ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRILIYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın stratejik planında, Türkiye’deki uzun yıllardır süren yurt sorununun çözülmesine yönelik çeşitli hedefler yer alıyor. Ancak, bu hedeflere ulaşmayı engelleyebilecek riskler de vurgulandı. Bakanlık, yeni yurtlar yapma ve mevcut yurtların modernizasyonunu sağlama amacı güderken, uygun arazi bulamama riskine dikkat çekti. Bu sorunun aşılması için diğer kamu kurumlarıyla işbirliği yapılarak arazi temini çalışmalarına başlanacağı belirtildi. Ayrıca, yurt inşaatlarının eğitim-öğretim döneminden önce tamamlanamaması ve mevcut yurtların kira sözleşmelerinin sona ermesi gibi sorunlar da barınma sorununu çözme hedefinin önünde büyük engel

İKTİDARA YAKIN VAKIFLARA İMTİYAZ SAĞLANIYOR

İktidara yakın vakıf ve derneklere yapılan bedelsiz taşınmaz tahsisleri tartışılırken, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “yurt hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşınmazları tahsis, devir, kiralama, kamulaştırma” yollarıyla edinme hedefinde de ciddi riskler yaşanıyor. Bakanlık, kamulaştırmaya uygun ve bedelsiz tahsis edilebilecek taşınmaz bulmakta zorlandığını belirtti.

GENÇLİK BAKANLIĞI'NIN KASASI VAKIFLARA AÇIK

Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa yönelik yeterli adım atılmadığı eleştirileri arasında, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın vakıf ve derneklere mali destek sağladığı öne

Eğitim Haberleri