Yüzlerce göçmen yaya olarak yola çıktı: "Suçlu değiliz, hayatta kalmak istiyoruz"

Yüzlerce göçmen, Meksika'nın Ciudad Hidalgo şehrinden ABD sınırına ulaşmak için uzun bir yürüyüşe başladı. Göçmenler, Trump'ın seçimleri kazanması durumunda sınır kapılarının kapanmasından korkuyor.

Meksika’nın Ciudad Hidalgo şehrinden Pazar günü (21 Temmuz) yola çıkan yüzlerce göçmen, ABD sınırına ulaşmak için uzun bir yürüyüşe başladı.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, ondan fazla ülkeden gelen göçmenler, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde sınırı geçme umutlarını sürdürüyor. Göçmenler, Donald Trump’ın seçimleri kazanması durumunda sınır kapılarının kapanabileceğinden endişe ettiklerini belirttiler.

Göçmen grubu, Pazar günü Meksika’nın güney sınırındaki Ciudad Hidalgo şehrinden yola çıktı. Ciudad Hidalgo, Meksika’nın Guatemala ile olan sınırını belirleyen bir nehrin yanında yer alıyor. Bazı göçmenler, daha önce Ciudad Hidalgo'da haftalarca izin beklediklerini söyledi.

Son yıllarda göçmenler, çetelerin saldırısından ve Meksikalı göçmenlik yetkililerinin müdahalesinden kaçınmak için büyük gruplar halinde hareket ediyor. Ancak uzun yürüyüşler sırasında yorgunluk ve çeşitli zorluklar nedeniyle göçmen gruplarının Meksika’nın güneyinde dağılma eğilimi gösterdiği bildiriliyor.

Meksika, son zamanlarda göçmenlerin ABD sınırına ulaşmasını zorlaştırmak amacıyla otobüs ve trenlerle seyahat etmeyi kısıtladı.

Ülkeye vizesiz giren göçmenler, Meksika’nın merkezinde ve kuzeyindeki kontrol noktalarında göçmenlik bürosu memurları tarafından gözaltına alınarak geri gönderiliyor.

GÖÇMENLER TRUMP’IN SINIR POLİTİKALARINDAN KORKUYOR

El Salvadorlu göçmen Miguel Salazar, “Sınırı geçme izinlerinin engellenmesi riskiyle karşı karşıyayız” dedi. Salazar, yeni bir Trump yönetiminin, sığınmacıların ABD'ye yasal yollarla giriş yapmasını sağlayan CBP One uygulamasını durdurabileceğinden korktuğunu ifade etti.

Bu uygulama, göçmenlerin ABD sınır karakollarından randevu alarak durumlarını yetkililere anlatmalarını sağlıyor.

Kübalı göçmen Oswaldo Reyna, Guatemala’dan Meksika’ya geçtiği 45 gün önce Ciudad Hidalgo’da beklediğini belirtti. Reyna, sosyal medyada duyurulan yeni göçmen grubuna katılmak için Ciudad Hidalgo’da olduğunu söyledi ve “Biz suçlu değiliz. Bizler hayatta kalmak için ülkemizi terk eden insanlarız” dedi.

Dünya Haberleri