Yüksek Mahkeme karar verdi: Hükümet işlerinde kota %93 kısaltıldı! Sokaklarda sessizlik hakim

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, devlet işlerinde uygulanan kota sistemini %93 oranında kısaltma kararı aldı. Mahkemenin Pazar günü verdiği karar, son günlerde geniş çaplı öğrenci protestolarına yol açmış ve bu protestolar sırasında en az 114 kişi hayatını kaybetmişti.

Bangladeş'in Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde geniş çaplı öğrenci protestolarına yol açan hükümet işlerinde kota uygulamasını büyük ölçüde sona erdirdi.

Bugün (21 Temmuz) yapılan açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin kota sisteminin büyük kısmını iptal ederek, devlet işlerinde %93 oranında yetenek esaslı alım yapılması gerektiğine hükmettiği bildirildi. Bu karar, geçtiğimiz günlerdeki protestolar sırasında en az 114 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan olayların ardından alındı.

Bangladeş Başsavcısı A.M. Amin Uddin, mahkemenin düşük mahkeme kararını reddederek, devlet işlerinde sadece %7'lik bir kota oranına izin verdiğini duyurdu.

2018’de önceki hükümet tarafından iptal edilen kota sisteminin geçen ay tekrar getirilmesi, geniş çaplı öğrenci protestolarına ve hükümetin şiddetli müdahalesine neden olmuştu. Şimdi, Yüksek Mahkeme’nin kararıyla, devlet işlerinde %5 kota ayrılarak, kalan %2'lik kısmın ise geri kalmış gruplar ve engellilere tahsis edilmesi öngörülüyor.

KARARDAN SONRA SESSİZLİK HAKİM

Kararın açıklanmasının ardından, başkent Dakka’daki sokaklar sessizleşti ve askeri tanklar Yüksek Mahkeme kapısının önünde görevlendirildi.

Hükümet, hafta başından itibaren internet ve mesajlaşma hizmetlerini kesmiş, gece sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Şu anki durumun ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Ülkedeki yüksek güvenlik önlemleri, öğrenci ve protestocuların polisle yaşadığı çatışmalar sonucu, hükümetin şiddet içeren olayların arkasındaki kişileri bulmasını amaçlıyor.

ABD YURTTAŞLARINI UYARDI

Yüksek Mahkeme’nin kota kararına karşı yürütülen protestolar, başta işsizlik sorunu ve yaşam maliyetleri gibi daha geniş ekonomik ve sosyal sorunların bir yansıması olarak görülüyor. Yüksek Mahkeme’nin bu adımı, hükümetin kota sisteminin sadece bir kısmını geri getirdiği bir durumun da işaretçisi olarak yorumlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bangladeş'teki durum nedeniyle seyahat uyarısını en yüksek seviyeye çıkararak Amerikan vatandaşlarını ülkeye seyahat etmeme konusunda uyardı.

Dünya Haberleri