Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan Birleşmiş Milletler misyonunun görev süresinin uzatılması Washington ve Moskova arasından yeni bir gerginliğin çıkmasına yol açtı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, misyonun 17 Kasım’dan sonra görev süresinin yenilenmesine ilişkin ayrı ayrı karar tasarısı sunan ABD ve Rusya’nın temsilcileri arasındaki sert tartışmaya sahne oldu.
ABD: SURİYE'DE KİMYASAL SİLAH KULLANIMINA YATAKLIK SUÇU İŞLİYOR
ABD’nin BM’deki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nikki Haley, tartışma sırasında şunları söyledi: “Güvenlik Konseyi için bu misyonun görev süresini uzatmaktan daha önemli bir öncelik olamaz. Bizim bu hedefimizi önlemeye çalışmak isteyenler, Suriye’de kimyasal silah kullanımına yataklık suçu işliyorlar.”
RUSYA: UYDURMA
Rusya Büyükelçisi Vladimir Safronkov ise kimyasal silah kullanımından rejimi sorumlu tutan BM raporunun sonuçlarının “uydurma” olduğunu öne sürdü: “Han Şeyhun’da olanlar konusunda, raporun analiz bölümünde, olabilir, belki, tahmin ediliyor, gibi muğlak ifadeler kullanılıyor. Sizce böylesine ciddi bir konuda bu tür muğlak terminoloji kullanılabilir mi?. Güvenlik Konseyi’ne misyonun kapsamlı bir rapor yazamadığını söyleminiz daha dürüst olmaz mıydı?”
Birleşmiş Milletler raporu, Suriye’nin kuzeyinde bir köyde 30 Mart’ta sarin gazı kullanılması ve 4 Nisan’da yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal silah kullanımından rejimi sorumlu tutuyor.
Raporda, terör örgütünün de kimyasal silah kullandığı tespitine yer veriliyor.
Bu arada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın başdanışmanlarından Bouthaina Shaaban, ülkesindeki Türk ve ABD askerlerini “işgalci” olmakla suçladı.
Esad’ın danışmanı Lübnan’daki bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada: “Türkiye bugün sömürgeci bir ülkedir, tıpkı Amerikan güçleri gibi topraklarımızda bulunmaları yasa dışıdır.“ifadesini kullandı.
Shaaban, ülkesinin Suriye Demokratik Güçleri tarafından terör örgütü DAEŞ‘ten geri alınan Rakka’dan da vazgeçmediğini söyledi.