Ateşkesi Koordinasyon ve Kontrol Ortak Merkezinden Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri diye adlandırılan bölgelerin temsilcilerinin yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun, 2 saat boyunca Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 9 yerleşim yerini bombaladığı savunuldu.
Sabah saatlerindeki olayda 120 milimetre ve 82 milimetre kalibreli top mermileri, farklı tiplerde bomba ve silahların kullanıldığı kaydedilen açıklamada, ayrılıkçıların kontrolündeki Kominternovo, Oktyabr, Novolaspa, Petrovskoe, Veselenkoe, Donetskiy, Zolotoe-5, Nijnee Lozovoe, Sokolniki yerleşim yerlerine saldırıların gerçekleştirilği bildirildi.
Rusya yanlısı isyancıların sosyal medya kaynaklarına göre, Ukrayna ordusuna karşı cevap olarak Kiev yönetiminin kontrolündeki pozisyonlara ateş açıldığı belirtilirken, temas hattında sakin durumun bozulduğuna dikkat çekildi.
İsyancılar, durumun kayıt altına alınması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlem misyonuna çağrıda bulundu.
Rus basınına konuşan kaynaklar, Ukrayna ordusunun atışları sonucunda Donbass bölgesinde ayrılıkçıların kontrolündeki yerlerde ölen ve yaralanan olmadığını aktarırken, bazı kaynaklar da ölü ve yaralı tespitine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.
'Bir kreşe top mermisi isabet etti'
Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı sosyal medya hesabından bombalanmış bir kreşin fotoğraflarıyla açıklama yaptı.
Rusya yanlısı isyancıların, Kiev yönetiminin kontrolündeki Stanitsa Luganska yerleşim yerini bombaladığı belirtilen açıklamada, “Teröristlerin ağır top atışları sonucunda mermiler çocuk yuvası binasına düştü. İlk belirlemelere göre 2 sivil yaralandı.” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca sivillerin sığınaklara tahliye edildiği, bombalama sonucunda yerleşim yerinde altyapının hasar gördüğü ve kentin yarısının elektriksiz kaldığı aktarıldı.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da Stantsiya Luganska yerleşim yerinin bombalandığı ve bir çocuk yuvasına mermi isabet ettiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna sınırlarından ‘askerlerini geri çekmesi’ hakkında dünyanın bilmesi gereken tek şey bu." ifadeleri kullanıldı.
Reuters bildirmişti: 4 kez ateş açıldı
Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı isyancılar Perşembe günü Kiev hükümet güçlerini, çatışmayı sona erdirme amaçlı anlaşmaları ihlal ederek topraklarına havan topu saldırısı yapmakla suçlamıştı.
İngiliz Reuters haber ajansının geçtiği habere göre, isyancılar Ukrayna hükümetine bağlı güçlerin son 24 saat içinde 4 kez ateş açtığı suçlamasını yöneltti.
Gelen haberlerin ayrıntılarının henüz doğrulanamadığı ifade edilen Reuters'ın haberinde sekiz yıllık süreç içerisinde devam eden ateşkes ihlallerine benzer olduğu ileri sürüldü.
'Top atışı sesi duyuldu'
Öte yandan Reuters haber ajansının bölgede görevli bir fotomuhabirinin de muhaliflerin elindeki Luhansk bölgesindeki Kadiivka kasabasında temas hattı yönünden bir topçu ateşi sesi duyduğu ifade edildi.
Ukrayna ve Batılı ülkeler son haftalarda tırmanan gerilime yönelik, Moskova'nın isyancıların elinde olan bölgelerde yaşanan herhangi bir olayı saldırı için gerekçe olarak kullanabileceğine yönelik endişelerini dile getiriyor. Rusya ise sözkonusu iddiaları reddederek Kiev'i isyancıların topraklarını zorla geri almak için gerilimi tırmandırmaya çalışmakla suçluyor.
Haberde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) ismi açıklanmayan bir kaynağın ise bölgede birden fazla atış sesi duyduğu kaydedildi.
Ne olmuştu?
Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlıları tarafından kurulan yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı gündemine almıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise dün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlıları tarafından kurulan yönetimlerin tanınmasının Minsk Anlaşması ile bağdaşmayacağını belirterek, Putin'in bunu yapmayacağının sinyalini vermişti.
Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Ukrayna'nın Rusya'ya saldırı düzenlemesi veya Donbass'ta ya da başka bir yerde Rus vatandaşlarını öldürmeye başlaması halinde Moskova'nın buna yanıt vereceğini belirtmişti.
ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'ya 16 Şubat'ta saldıracağı iddiaları ardından gündeme gelen bu gelişme ise bölgedeki üzerinden gözlerin Donbass bölgesine dönmesine sebep olmuştu.
Sözkonusu bölgede benzer olaylar 8 yıldır meydana gelmeye devam etse de bu iddianın son gelişmeler sonrası gelmesi dikkat çekti. Rusya, NATO'nun Kiev'i üye olarak kabul etmeme taahhüdünü talep ederken, Ukrayna'nın sınırlarına 100.000'den fazla asker yığdığı ifade ediliyor. Batı, Moskova'yı Ukrayna'ya saldırması halinde yeni yaptırımlarla tehdit etti; Rusya da herhangi bir saldırı planladığı iddialarını reddetmeye devam ediyor.
Rusya ise 20 Şubat'a kadar devam edecek olan Belarus ile ortak olarak gerçekleştirdikleri Müttefik Kararlılığı 2020 tatbikatında görevlerini bitiren birliklerin üslerine geri çekildiklerini söylerken NATO ise Rus askerlerinin geri çekilmesine dair net bir bilgi olmadığını ifade ederek Moskova'dan geri çekilmeyi kanıtlamasını istemişti.