Almanya Başbakanı Olaf Scholz, menzillerinin Moskova'daki hedefleri vurmaya imkan vermesi nedeniyle Taurus füzelerini Ukrayna'ya vermek istemediğini açıkladı.
Scholz, Kiev'e sağlanması mümkün olan MARS II çoklu fırlatma roket sistemi (Amerikan HIMARS'ın bir benzeri) gibi diğer bazı silahların Taurus füzeleriyle aynı yıkıcı güce sahip olmamasına rağmen "onlarla daha fazlasının yapılabileceğini" savundu.
Scholz, "Taurus'un menzili 500 km'dir ve yanlış kullanıldığında Moskova'nın herhangi bir yerinde bulunan hedeflere ulaşabilir" dedi. Şansölye, Taurus temininin Almanya'yı savaşa girme riskiyle karşı karşıya bırakacağını savundu.
Fransa ve İngiltere'nin uzun menzilli Scalp ve Storm Shadow seyir füzelerini Kiev'e vermelerinin emsal gösterilmesi üzerine Scholz, ”Bu sorunun defalarca sorulmasına şaşırıyorum. Farklı geleneklere ve farklı anayasal kurumlara sahip diğer ülkelerin yaptıklarını, bizim aynı şekilde yapamayacağımız açık bir şey" dedi.
Daha önce de Scholz, uçaklardan fırlatılan Taurus füzelerinin Kiev'e tedarik edilmesinin, Rus topraklarına ulaşabilecek kapasitede olmaları nedeniyle savaşı tırmandırabileceği için verilemeyeceii söylemiş, ancak Moskova'dan söz etmemişti. Almanya parlamentosu da, Kiev'e silah yardımını Taurus füzeleri olmaksızın onaylamıştı.
Taurus KEPD 350 havadan yere seyir füzesi, İsveç-Alman şirketi Taurus Systems tarafından üretiliyor ve 500 km'ye kadar menzile sahip.
Scholz'un koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP Kiev'e Taurus verilmesine sıcak bakmasına karşın geçen hafta Federal Meclis bunu reddeden kararı almıştı.