Türkiye’den Nijer’e Üst Düzey Resmi Ziyaret

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı ve diğer üst düzey yetkililerle birlikte 17 Temmuz 2024’te Nijer’e resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlığında, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’dan oluşan üst düzey bir heyetin Nijer’e resmi ziyarette bulunacağını açıkladı.

Ziyaret, 17 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.

BÖLGESEL KONULAR ELE ALINACAK

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ziyaretin amacının Türkiye ile Nijer arasındaki ikili ilişkilerin ele alınması ve güncel bölgesel ile uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Sayın Bakanımız Hakan Fidan ve diğer yetkililer, Nijer’de yapacakları görüşmelerde ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında değerlendirmelerde bulunacaklardır” denildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu ziyaret, Nijer Başbakanı Ali Mahamane Lamine Zeine’nin 31 Ocak-3 Şubat 2024 tarihlerinde Türkiye'yi gerçekleştirdiği ziyaretin bir devamı niteliğinde.

Türkiye-Nijer arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla planlanan bu ziyaret, iki ülke arasındaki mevcut işbirliklerini derinleştirmeyi hedefliyor.

TÜRKİYE’NİN NİJER’DEKİ VARLIĞI

Türkiye, Nijer’de uzun yıllardır özel sektör ve kamu kurumlarıyla çeşitli projeler yürütüyor. Türkiye’nin Nijer’deki mevcut projeleri arasında enerji, madenler, hizmetler ve müteahhitlik sektörlerinde yapılan yatırımlar bulunuyor.

Ayrıca, Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi 2019 yılından bu yana Nijer halkına sağlık hizmeti sunuyor. Mart 2021’de hastaneye eklenen Tüp Bebek Merkezi de, bölgedeki sağlık hizmetlerini destekliyor. Türkiye Maarif Vakfı’nın Niamey’deki üç kampüsünde 13 okul ve 2 öğrenci yurdunun yanı sıra, toplam 1613 öğrenci kapasiteli bir eğitim ağı mevcut.

Dünya Haberleri