Turistlerin manzarasına girmesin diye şehir dışına çıkartıldılar! Aralarında çocuklar da var!

Fransa, 33. Yaz Olimpiyat Oyunları’na hazırlık sürecinde başkenti Paris ve çevresindeki evsizler ile düzensiz göçmenleri kaldıkları yerden çıkarttı. Göçmenlerin arasında çocuklar da yer alıyor.

Refakatsiz çocuk göçmenlere yardım faaliyetleri gerçekleştiren Timmy Derneği’nin başkanı Esperance M. Durumu eleştirdi. Resmi makamların, turistlerin ‘burada yoksulluk yok’ şeklinde düşünmelerini istedikleri için Olimpiyat Oyunları öncesi acele bir şekilde evsizleri Paris dışına yerleştirdiklerini dile getirdi. Orleans ve Strazburg gibi kentlere yerleştirilen söz konusu evsizler, Paris’e dönmeyi bekliyor.

12 BİN 545 İNSANI ŞEHRİN DIŞINA YOLLADILAR

Madalyonun Diğer Yüzü isimli, düzensiz göçmenlere yardım eden derneklerin kurulmasındaki çatı rolünü oynayan topluluk, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için ‘yerlerinden uzaklaştırılan evsizleri’ konu alan bir rapor yayınladı. Haziranda yayınlanan raporun içeriği bir yıl öncesinden başlanarak, Paris’inde içinde yer aldığı Ile-de-France bölgesindeki veriler ile hazırlandı. Rapora göre, Ile-de-France'da bir yıl öncesinden başlanarak Olimpiyat Köyü'nün bulunduğu bölgede aralarında düzensiz göçmenlerin de olduğu 3 bin 434'ü çocuk toplam 12 bin 545 evsiz kaldıkları kamp gibi alanlardan çıkarıldı.

26 Nisan 2023'te 500 evsizin kaldığı alandan tahliye edildiğini gösteren veriler, Olimpiyat Köyü'nün yakınındaki Ile-Saint-Denis bölgesinden. Bu alan Olimpiyat Oyunları’na gelen sporcuları ağırlamak için inşa edildi. Raporda, "bu tahliye ve Paris Olimpiyat Oyunları arasında bağ kurmamak zor." İfadeleri kullanıldı.

Dernek başkanı Esperance M. önceden bu uygulamanın aksine sokakta kalan insanların bulundukları bölgelere yerleştirildiklerini söyledi. Fransız yetkililerinin, tahliye işlemleri ile ilgili Paris ve çevresinde yeterli barınma imkânı olmamasını gerekçe gösterdiklerini belirtti. Esperance, Buranın Olimpiyat Oyunları ve Rugbi Dünya Kupası personelini ağırlamak için 5 bin acil konaklama yerine dönüştürüldüğünü de sözlerine ekledi.

"KABACA SÖYLEYELİM, MANZARADA LEKE GİBİ GÖRÜLEN İNSANLAR"

Esperance, Ile-de-France Valiliğinin, bundan sonra evsizlere yönelik barınma operasyonlarını başkent dışında gerçekleştireceklerini duyurduğunu belirterek, "Hükümet, Olimpiyatlarda turistlerin manzarasına girmesini istemedikleri bir kesimi dışarıya iterek cezalandırıyor." diye konuştu.

Paris civarında kalan evsizler ve göçmenler açısından zamanla burada takip etmesi gereken resmi ve adli işlemler ile tıbbi tedavilerine rağmen başka bölgelere yerleştirilmesinin büyük zorluk oluşturacağını belirten Esperance, "Onları köklerinden ayırıyoruz, bu ayrıca yıllardır burada olan insanlar için de geçerli. Sokakta olup eğitim gören gençler bile bölgelere gönderildi." ifadelerini kullandı.

BİLGİLENDİRME YAPILMADI

Esperance’nin duruma ilişkin yaptığı bazı açıklamalar şu şekilde:

“Bu insanların burada kurdukları bağlardan koparıldığını ve bilmedikleri istikamete sevk edildiler. Paris dışına yapılan bu uzaklaştırmalar kapsamında evsizlerin rızası alınmadı. Bu kişilere uygun şekilde barınma garantisi sağlansa, bir kısmı Paris çevresinin dışına gitmeye razı olurdu. Nereye gideceği bildirilmeden bir otobüse bindirilmeleri çok acı bir şey.”

Timmy Derneği’nin başkanı Esperance M. gerçekleştirilen tahliyelere ilişkin, evsizlere yardımda bulunan derneklere herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını söyledi. Bu nedenle, söz konusu evsiz insanlara da bir bilgilendirme yapılamamış oldu.

Polisin Montreuil kentindeki bir binada kalan evsiz insanları, mayıs ayında yaşadığı binadan tahliye ettiğini ve buradaki herkesin neredeyse karakola sevk edildiğini ifade eden dernek başkanı, bu kişilerden bazılarının idari gözetim merkezine götürüldüğünü söyledi.

“TALEPLERİNİ KABUL ETMEYEN ‘ÇOCUK’ GÖÇMENLERİ SOKAĞA ATTILAR”

Esperance, Paris dışına gönderilen bazı çocuk göçmenlere barınma hizmetinden faydalanmaya devam edebilmeleri için reşit bireyler olarak iltica talebinde bulunmalarının talep edildiğini aktardı. Göçmenlere, kendi durumlarını kapsamayan bir iltica talebini kabul etmemelerini tavsiye ettiklerini dile getirdi. Esperance, kendilerinden talep edilen seçeneği kabul etmeyen çocuk göçmenlerin sokağa atıldığını veya Paris'e yeniden geldiğini anlattı. Yaşanan durumu, derneklerle görüşmeye yönelik açık bir tutum sergilemeyen valiyi eleştirdi.

Dünya Haberleri