Afganistan'ın Kabil merkezli haber ajansı TOLO News, Afgan esnaflara Kabil Havaalanı işletmesini sordu. Ajansın haberine göre, Afgan iş insanları BAE'ye milyonlarca dolar yatırım yaptıkları için havaalanının kontrolünün de BAE'ye verilmesini istiyor.
'Erişim kısıtlamasından korkuyorlar'
Haberde, "Katar ve Türkiye, Kabil Havalimanı'ndaki operasyonların kontrolünü almaya çalışırken, Afgan iş insanları da yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir şirketle sözleşme imzalamaya çağırıyor, çünkü birçok Afgan BAE'de yatırım yapıyor ve erişimin kısıtlanacağından korkuyorlar" ifadeleri yer aldı.
'Sözleşme BAE'ye verilmelidir'
TOLO News'te yer alan haberde, iş insanlarının Taliban yönetimini sözkonusu sözleşmeyi BAE'ye verilmesi için çağrı yaptığı vurgulanırken, Afganistan Esnaf ve Sanatkarlar Konseyi Başkanı Ubeydullah Sadar Halil, "Bu sözleşme burada yaşayan Afganlar için önemli. Bu sözleşme BAE'ye verilmelidir. Kabil-BAE arasındaki uçuşlar durdurulursa, esnaf ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak" diye konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar Konseyi'ne göre, 200 bin'den fazla Afgan BAE'ye yerleşti ve ülkeye milyonlarca dolar yatırım yaptı.
Ne olmuştu?
Anadolu Ajansı, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, son zamanlarda, Katar ve Türk heyetleri arasında havaalanının iki ülke ortaklığıyla işletilmesine ilişkin çeşitli görüşmelerin yürütüldüğünü yazmış ve Türkiye ile Katar'ın, Kabil Uluslararası Havaalanı’nın iki ülke ortaklığıyla işletilmesi konusunda anlaştığını bildirmişti.
Sözkonusu haberlerin gündeme gelmesi ardından Afganistan'da ABD'nin çekilmesiyle yönetimi yeniden ele geçiren Taliban tarafından bir açıklama yayınlanarak anlaşmanın yapıldığı konusu yalanlanmıştı.
Taliban yönetiminin Ulaşım Bakanlığı Sözcüsü İmamuddin Ahmedi, söz konusu havalimanlarında Türkiye ile Katar'la "şu ana dek herhangi bir nihai anlaşmaya varılmadığını" ifade etmişti.