Bu yaz gerçekleştirilen derin deniz keşiflerinde, Titanik’in enkazında sürpriz bir keşif yapıldı. Robot denizaltılar, 112 yıldır deniz dibinde yatan efsanevi geminin enkazında, yıllardır kayıp olan bir heykel ve büyük bir tırabzan parçasını ortaya çıkardı.
Elde edilen yeni görüntüler, Titanik’in ötesinde, bir zamanlar görkemli olan bu devasa yapının nasıl çürüdüğünü ve bozulduğunu gözler önüne serdi.
KAYIP TIRABZANIN KEŞFİ
Bu önemli dalışlarda, Titanik filmindeki ikonik sahneleri hatırlatan kayıp bir tırabzan parçası tespit edildi.
4,5 metre uzunluğundaki büyük tırabzanın, son iki yılda deniz tabanına düştüğü düşünülüyor. 2022'de yerinde olan bu tırabzanın, nasıl ve neden bu kadar büyük bir değişim geçirdiği hakkında hala sorular var.
PAS SARKITLARI VE METAL BOZULMASI
Araştırmacılar ayrıca, Titanik’in metal yapısının denizaltı mikroplar tarafından aşındırılması sonucu oluşan "pas sarkıtları" fenomenini de ortaya çıkardı. Bu, geminin metal yüzeylerinin nasıl hızla bozulduğunu ve deniz ortamının etkilerini detaylı bir şekilde gözler önüne serdiç
HEYKELİN YENİDEN KEŞFİ
Ancak bu yazın en şaşırtıcı bulgusu, Titanik’in enkazında yıllar sonra yeniden keşfedilen bir heykeldi. 1986’da Titanik’in enkazını bulan ünlü deniz araştırmacısı Robert Ballard’ın daha önce gördüğü Versailles Dianası adlı bronz heykel, 60 cm boyundaki figürüyle tortuların içinde yüzüstü yatarken bulundu.
Bu heykel, bir zamanlar birinci sınıf salonunun merkezi olan önemli bir sanat eseri olarak biliniyor. Titanik uzmanı James Penca, BBC'ye verdiği demeçte, "Bu, samanlıkta iğne bulmak gibiydi. Heykelin yeniden keşfi çok önemliydi" dedi.
Titanik’in enkazını inceleyen RMS Titanic Inc. şirketi, insansız uzaktan kumandalı araçlar kullanarak bu keşfi gerçekleştirdi.
Şirket, Titanik’in kurtarma haklarına sahip olup, bugüne kadar enkazdan 5.500'den fazla nesne çıkarmış durumda.