Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında gerçekleşen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia sonraki protestolar sırasında, polis tarafından yere düşürülen bir kişiyi tekmelediği görüntüler gündeme gelen ve Frankfurt‘a "Ticari Ataşe" olarak atanan Yusuf Yerkel'e yönelik tepkiler devam ediyor.
Alman basını “Tekme Diplomasisi” konusunu manşetlerine taşıdı. Wetterauer Zeitung, konuyu "Erdoğan’ın eski danışmanı Frankfurt'ta iş buldu" başlığıyla haberleştirdi. Gazete, Türk basınına dayandırarak Yerkel’in 6 bin euro maaş alacağını da yazdı.
ND Aktuell ise, Yerkel'in vatandaşa tekme attığı fotoğrafı, "Mayıs 2014'te çok sayıda uluslararası gazetenin kapağında yer alan fotoğrafta Yerkel’in, Jandarma tarafından tutulan bir vatandaşı, öfke dolu yüzüyle nasıl tekmelediği görünüyor" ifadeleriyle hatırlattı.
Alman basınında önemli bir yer tutan Frankfurter Rundschau ise Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı ve Hessen Türk Toplumu Eyalet Başkanı Atilla Karabörklü tarafından yapılan açıklamaya yer verdi. Gazete genişçe yer verdiği Karabörklü’nün açıklamalarını aktararak, "Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının Almanya’nın en önemli ticaret merkezlerinden olan Frankfurt’a yaptığı bu talihsiz atama, başta Frankfurt ve Hessenli Türkler olmak üzere tüm Almanya‘daki Türk vatandaşlarına, fakat malesef aynı zamanda Almanya-Türkiye ticari ilişkilerine attığı bir ”tekme” olarak değerlendirilecektir" diye yazdı.
‘Almanya-Türkiye ilişkileri bozulabilir’
Hessen Eyaleti Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Turgut Yüksel yaptığı açıklamada Almanya ve Türkiye ilişkilerinin bozulabileceğine işaret ederek, "Soma'daki facianın mağduru bir madenciye insafsızca saldıran bir kişinin, Türkiye'nin ticari ilişkilerini takip için Frankfurt'ta diplomat olarak gönderilmesi kabul edilemez. Onu burada sıcak karşılayacağımızı kimse beklemesin. Soma felaketinin siyasi simgesidir. Bu atamanın, Hessen Eyalet Hükümeti, Frankfurt makamları ile Türkiye temsilcilikleri arasındaki ilişkiyi zedelemesinden korkarım" dedi.
Çeviköz: AKP, halkın duyarlı olduğu konuları görmezden geliyor
CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz
CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz konuya ilişkin sorduğumuz prosedür konularına dair bildi verdi. Çeviköz, tayini kabul eden ülkelerin misyon şefleri dışındaki atamalar için herhangi bir yetkisi olmadığını ifade ederek, "Misyon şefleri dışında diğer memurların atamaları hakkında kabul eden ülkelerin herhangi bir yetkisi yoktur. Başkonsolos ve büyükelçiler dışında kabul edecek ülkeye herhangi bir önceden bilgilendirme ya da tayinin uygun görüldüğüne dair mutabakat gereği olmaz. Bu, başka bakanlıkların tayin ettiği ataşe ya da müşavir gibi konumlar için de geçerlidir Dolayısıyla Yusuf Yerkel ticaret bakanlığının Frankfurt başkonsolosluğundaki Ticaret Ateşeliği görevine tayin edilmiştir. Almanya makamlarının bu tayinle ilgili olarak onay vermek ya da vermemek gibi bir yükümlülüğü yoktur" dedi.
Çeviköz sözkonusu atamanın Türk kamuoyu vicdanını incittiğini belirterek, "Bu atama tamamen Türkiye toplumu ve kamu vicdanının incitilmesine yöneliktir. Türk toplumunun vicdanını yaralayan bir tayin olmuştur. Soma faciasında yaşamını kaybeden bütün madencilerimizin ve ailelerinin yüreğini sızlatan böyle bir atama keşke olmasaydı. Bu atama gösteriyor ki iktidar liyakat ve sadakat arasındaki ayrımı kuvvetli bir şekilde sürdürüyor. Kendine yakın olan kişilerin tayini için iktidar, halkın duyarlı olduğu konuları görmezden geliyor" dedi.
CHP Berlin Birliği Başkanı Kolat: Yüz karası atama
Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat, sözkonusu atamayı "skandal" olarak nitelendirdi. Kolat, "Bu kişinin Frankfurt gibi Merkez Bankası'nın olduğu ve Alman ekonomisinin kalbinin attığı yere atanması bence skandaldır. Böyle bir kişinin atamasının gerçekleşmesi Almanya'da yaşayan Türk toplumu için yüz karası bir olaydır" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğu ile yapılan görüşmeler ardından resmi bir bilginin henüz Almanya'daki yetkililere bildirilmediğini söyleyen Kolat, "Bazı arkadaşların gerçekleştirdiği görüşmeler ardından Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosluğu'na atamaya ilişkin henüz resmi bir bilgi gitmediğini öğrendik" dedi.
Sözkonusu atamanın etik olarak çok yanlış olduğunu belirten Kolat, "Yerkel'in ataması gerçekleşirse Türkiye'yi temsilen birçok üst düzey Alman diplomat ve yetkiliyle görüşmeler yapacak ve buradaki herkes o tekme olayını biliyor olacak. Bu Türkiye'nin temsili açısından yüz karası bir durum. Hem Türkiye'nin hem Türk toplumunun prestijini düşürecek bir durum" ifadelerini kullandı.
'Türkiye'ye bakış olumsuzlaşacaktır'
Kolat, "AKP'nin içinde de Ticaret Bakanlığında çok deneyimli ve Almancayı çok iyi bilen insanlar var. Yerkel'in liyakati nedir? Ben bunu da anlamıyorum. Sırf AKP'li diye liyakati geriye iten yaklaşımların ne topluma ne de Türkiye'nin imajına bir faydası olmaz. Böylesi atamalar yüzünden Türkiye'ye olan bakış açısı ve yaklaşımlar daha da olumsuzlaşacaktır" dedi.