Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos ayının başında Tayvan ziyareti sonrasında Taipei ile Beijing arasında yükselen tansiyon inmiyor. Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada Çin'in askeri baskılarına karşı, Beijing'in Ada hava sahasına giren savaş jeti ya da dronlarının "Saldırı" olarak değerlendirileceği ifade edildi.
Ada'nın Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, "saldırı" olarak değerlendirilecek hava sahası ihlallerine ve Beijing uçak ve dronlarının bölgesel sınırını geçmesine Taipei'nin nasıl bir karşılık vereceğine dair bir bilgi vermedi.
Savunma Bakanı milletvekillerine yaptığı "İhlalin saldırı sayılacağını" söylediği açıklamalarında, "İlk saldıran tarafın Tayvan olmayacağını geçmişte de söylediklerini" hatırlatarak Çin'in saldırmadığı halde onların da bir karşılık vermeyeceklerinin altını çizdi.
Pelosi'nin ziyareti
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin uçağının önceki gün Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı, gece saatlerinde ABD'nin Beijing Büyükelçisi Nicholas Burns'ü çağırarak ziyarete dair rahatsızlığını iletmişti.
Pelosi'nin ziyaretinde "demokrasinin korunması ve savunulması" mesajları öne çıkmıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı, Tayvan lideri ile görüşmesinde, "ABD'nin Tayvan ile dayanışması hayatidir. Tayvan'da ve dünyanın geri kalanında demokrasiyi koruma kararlılığımız değişmemiştir. Ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'a destek sözünü terk etmediğini açıkça göstermiştir" ifadelerini kullanmıştı.
82 yaşındaki Pelosi'nin ilkin nisan ayında yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.
İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek burada geçici hükümet kurmuştu.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.
halktv.com.tr // Dış Haberler