Tarihe geçti: 2024'te 'en sıcak' yaz yaşandı

Uydu izleme sistemi Copernicus'un verilerine göre, bu yazın sıcaklıkları dünya genelinde ortalamaların üzerine çıkarak yeni rekorlar oluşturdu. Sıcaklıklar iklim değişikliğiyle ilgili endişeleri artırdı.

2024 yazı, dünya tarihindeki sıcaklık rekorlarını alt üst etti. Avrupa Birliği’nin Copernicus uydu izleme sistemi, bu yazın küresel ölçekte "en sıcak yaz" olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Haziran-Ağustos 2024 dönemi, 1991-2020 referans ortalamasının 0,69 derece üzerinde sıcaklıklarla kaydedildi.

Ağustos 2024 ise, tarih boyunca en sıcak Ağustos olarak kayıtlara geçti, 1991-2020 ortalamasının 0,71 derece üzerinde seyrederek bu rekoru pekiştirdi.

AVRUPADA SICAKLIK ETKİSİ

Avrupa da bu sıcaklık dalgasından nasibini aldı. Avrupa genelinde, yaz sıcaklıkları 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece aştı ve 2022’nin önceki rekorunu 1,34 derece geride bıraktı.

Avrupa'nın güney ve doğusunda ortalamanın üzerinde sıcaklıklar görülürken, İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz’in batı kıyısı ve Norveç’in güneyinde sıcaklıklar biraz daha serin geçti. Avrupa'nın batısı ve kuzeyinde ise yağışlar fazla olurken, Akdeniz ve Avrupa'nın doğusu kuraklık yaşadı.

SICAKLIKLAR NERELERDE YÜKSELDİ?

Dünya genelinde sıcaklıklar, Antarktika'nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Afrika'nın kuzeydoğusu, İran, Çin, Japonya ve Avustralya gibi bölgelerde ortalamanın üzerinde kaydedildi.

Ancak, Rusya'nın doğusu, Alaska, ABD'nin doğusu, Güney Amerika'nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.

SICAKLIKLARA ÖNLEM ÇAĞRISI

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, bu sıcaklık rekorlarının 2024’ün “en sıcak yıl” olma olasılığını artırdığını belirtti. Burgess, sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlemler alınmazsa, bu yazın sıcaklıkları gelecekte daha yıkıcı iklim olaylarına zemin hazırlayabilir uyarısında bulundu.

2024'ün sıcaklık rekorları, iklim değişikliğinin etkilerinin ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor ve insanlığı, gelecekteki iklimsel krizler konusunda daha fazla harekete geçmeye zorluyor.

Dünya Haberleri