'Survivor' benzeri bir yarışmada koruma altındaki kuş öldürüldü: Yarışmacı diskalifiye

ABD'li yarışmacı Spencer 'Corry' Jones, Yeni Zelanda'da koruma altındaki weka kuşunu öldürüp yediği için diskalifiye edildi.

ABD'de yayınlanan 'Survivor' benzeri yarışmaya katılan bir kişi, programın çekildiği Yeni Zelanda'da koruma altında olan 'Weka' kuşunu öldürüp yemesi üzerine 2 yarışmacı diskalifiye edildi.

ABD merkezli televizyon programı "Race to Survive" (Hayatta Kalma Yarışı) programında yaşanan olay Yeni Zelanda’daki çekimleri sırasında gerçekleşti.

Yarışmacı Spencer 'Corry' Jones'un, 'tam koruma altındaki' weka kuşunu öldürüp yediği bildirildi. Yeni Zelanda'nın nesli tükenme tehlikesi altında olan ve koruma altındaki türler arasında yer alan weka kuşunun öldürülmesi, büyük bir tepkiyle karşılandı.

Olayın ardından, Spencer 'Corry' Jones ve takım arkadaşı Oliver Dev yarışmadan diskalifiye edildi.

DİSKALİFİYE EDİLDİLER

Radio New Zealand'ın haberine göre, Spencer 'Corry' Jones olayın ardından yaptığı açıklamada, eyleminin "aptalca" bir hata olduğunu ve açlığa hazırlıklı olmadığını belirtti. Jones, özür dileyerek, "Yaptığım şey Yeni Zelanda'ya saygısızlıktı; özür dilerim," ifadesini kullandı. Jones'un yanı sıra, takım arkadaşı Oliver Dev de yarışmanın sekizinci bölümünde diskalifiye edildi.

ŞİRKETE UYARIDA BULUNULDU

Olayın hemen ardından, Yeni Zelanda Koruma Departmanı, ABD'li prodüksiyon şirketinden bir yetkilinin kendilerini bilgilendirdiğini açıkladı. Yetkililer, durumu soruşturdu ve hem şirkete hem de yarışmacıya yazılı bir uyarıda bulundu.

Soruşturmayı yürüten Dylan Swain, 1News kanalına yaptığı açıklamada, "Koruma altındaki yerli bir türü öldürüp yemek kabul edilemez," diyerek, programın katılımcılarının doğa koruma yasalarına uyması gerektiğini vurguladı.

WEKA KUŞUNUN NESLİ TÜKENMEKTE

Yeni Zelanda'nın ana karasında, değişen iklim koşulları ve artan yırtıcı sayıları nedeniyle weka kuşunun nesli büyük ölçüde tükenmiş durumda. Ancak, bazı adalarda kuşun avlanmasına yasal olarak izin veriliyor. 1953 tarihli Yaban Hayatı Kanunu'na göre, koruma altındaki türlere zarar verenlere 2 yıl hapis cezası veya 100 bin Yeni Zelanda doları (yaklaşık 60 bin ABD doları) para cezası uygulanabiliyor.

Dünya Haberleri