Sudan’da yaşanan kriz, ülkeyi büyük bir açlık felaketine sürükleyebilirken, uluslararası yardım çabaları engelleniyor. Uzmanlar, ülkenin iç savaştan sonra dünyanın en kötü kıtlıklarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Sudan ordusunun, Birleşmiş Milletler (BM) yardım konvoylarının geçişini engellemesi, yüz binlerce insanın ölümünü önlemek için kritik önemdeki yardımları ciddi şekilde baltalıyor.
SINIR KAPILARI KAPALI, YARDIMLAR DURDU
Sudan ordusu (HDK), BM yardım tırlarının geçişine engel olarak, ülkenin en acil ihtiyaç duyduğu bölgelerden biri olan Darfur’a yardım ulaştırılmasını imkânsız hale getiriyor. 870 millik sınır boyunca bir noktada bile kontrol edemeyen ordu, yardım tırlarının Adre Sınır Kapısı’ndan geçmesine izin vermiyor. Bu sınır kapısı, Sudan’a girecek olan yardımların büyük bir kısmını taşıyan BM tırları için kritik bir geçiş noktası.
BM yetkilileri, Adre Sınır Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle, yardım konvoylarının 200 mil uzaklıktaki ve Sudan ordusuna bağlı bir kuvvet tarafından kontrol edilen Tine Sınır Kapısı’ndan geçmek zorunda kaldığını belirtiyor. Bu dolambaçlı yolculuk, hem tehlikeli hem de maliyetli olup, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını beş kat daha zorlaştırıyor. Bu durum, 7 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
KITLIK RİSKİ ARTIYOR
15 aydır devam eden iç savaş, Sudan’ı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakırken, ordunun yardımları engelleme kararı, bu felaketi daha da derinleştiriyor. Özellikle Darfur’daki yirmi yıl önceki soykırımın izlerini taşıyan bölgelerde, kıtlık riski had safhada. Adre Sınır Kapısı’nın kapalı olduğu dönemle kıyaslandığında, acil durum seviyesindeki açlık çeken insan sayısı 1,7 milyondan 7 milyona fırladı.
Yardım kuruluşları, Sudan’daki kıtlığı önlemek için büyük çabalar harcarken, ordu bu yardımları sadece silah kaçakçılığını engellemek amacıyla engellediğini savunuyor. Ancak, bu yaklaşım, Darfur’dan kaçan mültecilerin acil yardım ihtiyaçlarını göz ardı ediyor.
TAAHÜTLER YERİNE GETİRİLMEDİ
Uluslararası toplumun verdiği yanıt ise yetersiz kalıyor. Nisan ayında Paris’te düzenlenen konferansta Sudan’a 2 milyar dolar yardım sözü verilmişti, ancak bu taahhütlerin büyük bir kısmı yerine getirilmedi. Çad’daki mülteci kamplarında yaşam koşulları sefil bir hal alırken, fon eksikliği nedeniyle gıda yardımları kesiliyor.
Sudan’ın BM Daimî Temsilcisi Haris İdris el-Haris Muhammed, yardımın siyasallaştırıldığını ve ülkeye müdahale için bahane arandığını öne sürdü.
Öte yandan, Sudan'ın Tarım Bakanı Ebubekir Ömer El-Büşra ülkede kıtlık olmadığını ve BM destekli verilerin "felaket düzeyinde" açlık çektiği iddiasını şüpheli bulduğunu açıkladı.