SON DAKİKA! İsrail İran'ın başkenti Tahran'a hava saldırısı başlattı

İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz, İran'ın başkenti Tahran'daki nükleer tesisler ve siyasilere yönelik hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun devam edeceğini belirttiği saldırılarda İran Devrim Muhafızları Komutanı ve çok sayıda bilim insanı öldürüldü.

İran'ın başkenti Tahran'da İsrail tarafından yapılan saldırılar sebebiyle patlamalar meydana geldi.

Saldırılarda İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami ve çok sayıda bilim insanının öldüğü belirtildi.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, saldırılar sonrası acil kabine toplantısı düzenledi.

İSRAİL İRAN'A SALDIRI BAŞLATTI

İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz Cuma sabahı İsrail'in İran'a yönelik önleyici saldırı düzenlediklerini ve İran'dan olası bir misilleme ihtimali nedeniyle ulusal olağanüstü hal ilan ettiklerini duyurdu.

İRAN: İSRAİL NATANZ NÜKLEER TESİSİ'Nİ VURDU

İran devlet televizyonu, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırılarda yerleşim yerlerini ve İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi'ni de vurduğunu duyurdu. Arak kentindeki ağır su reaktörü de İsrail hava saldırılarının hedefinde yer aldı.

İran devlet televizyonunun haberinde, Natanz Nükleer Tesisi'nin bulunduğu bölgede dumanların yükseldiği kaydedildi. Tahran ve Kirmanşah’taki çok sayıda füze üssü hedef alındı.

Saldırı anı böyle görüntülendi:

İRAN İSRAİL'E KARŞILIK VERDİ

İsrail ordusu (IDF), İran'ın İsrail'e 100'den fazla insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini açıkladı.

IDF sözcüsü Effie Defrin, "Tüm [hava] savunma sistemleri tehditleri engellemek için çalışıyor. Bu, şu ana kadar deneyimlediklerimizden farklı bir olay ve zor saatler bekliyoruz" dedi.

İran İHA'ları Irak hava sahasında görüntülendi:

Saldırılara ilişkin yapılan açıklamada tehdidini sürdüren IDF şunları söyledi:

“Saldırıya geçtik çünkü vakti geldi, geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştık. Farklı bir zamanda harekete geçmeyi beklememeliyiz, başka seçeneğimiz yok. Tarih – hem uzak hem yakın geçmiş – bize şunu öğretti: Yok edilme arzusu karşısında baş eğmemeliyiz ve bu nedenle varlığımızı korumak için savaşmalıyız. Özgürlük, onun için mücadele etmeye hazır olanlara verilir.”

“Uyarıyorum: Bizi sınamaya kalkışan herkes ağır bir bedel ödeyecektir. Bu mücadeleye tek bir hedefle çıkıyoruz – İsrail Devleti ve vatandaşları için daha güvenli bir gelecek sağlamak. İnançla, birlikle ve ortak çabalarla kazanacağız.”

TRUMP'TAN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA: GEREKİRSE İSRAİL'İ SAVUNACAĞIZ

ABD Başkanı Trump saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada İran'ın nükleer bomba sahibi olamayacağını ifade ederek müzakere masasına geri dönmeyi umduğunu söyledi.

İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında lider kadrosunda öldürülen birkaç ismin olduğu bilgisini veren Trump, saldırılara Tahran yönetiminin nasıl karşılık vereceğini beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"İsrail'in İran'a yönelik saldırıları hakkında önceden bilgi sahibiydim. Gerekirse İsrail'i savunacağız."

İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden isimler şu şekilde:

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri, Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, İran Atom Enerjisi Ajansı eski başkanı Feridun Abbasî, Nükleer bilim insanları Muhammed Mehdi Tehrançi ve Ahmet Rıza Zülfikat Hatemul Enbiya Karargâhı Komutanı Golam Ali Reşit

İRAN GENELKURMAY BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ

İran Devlet Televizyonu IRINN, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin İsrail saldırıları sonucu öldürüldüğünü bildirdi.

İran'ın en üst düzey askeri yetkilisi Bakıri, İsrail'in Cuma günü erken saatlerde İran'a düzenlediği benzeri görülmemiş saldırıda öldürüldüğü bilinen ikinci üst düzey isim oldu.

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden komutanların yerine yeni atamalar yapıldı. İran, Bakıri'nin yerine Habibullah Seyyari'nin geçici Genelkurmay Başkanı olarak atandığını duyurdu. Tümgeneral Ahmed Vahidi'nin ise Devrim Muhafızları Komutanlığı'na atandığı açıklandı.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İran devlet televizyonu, İsrail'in saldırılarında İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami'nin öldürüldüğü açıklandı.

Selami'nin yanı sıra saldırılarda çok sayıda bilim insanının da öldüğü belirtildi.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami

İran Devrim Muhafızları, ülkenin en güçlü ve etkili askeri komutanlarından Hüseyin Selami'nin, İsrail'in cuma günü düzenlediği saldırıda öldürüldüğünü doğruladı.

"ABD VE İSRAİL PAHALIYA ÖDEYECEK"

İran Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Ebu'l-Fazl Şekarçi, İsrail'in saldırılarının ardından Tahran'ın misillemede bulunacağı uyarısında bulunarak, Washington'ın olaya müdahil olmadığı yönündeki iddialarına rağmen, ABD ve İsrail'in "ağır bedel ödeyeceğini" söyledi.

Şekarçi İran devlet televizyonu IRNA'ya şu açıklamayı yaptı:

"İslam Cumhuriyeti İran kesinlikle misilleme yapacak ve düşman ağır bir bedel ödeyecek. İsrail ve ABD pahalıya ödeyecek ve sert bir darbe alacak."

Saldırılardan sonra Dışişleri Bakanı Marco Rubio, saldırıda ABD'nin herhangi bir dahli veya yardımı olmadığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin aksi yöndeki iddialarına rağmen, Washington'ın geceki saldırıya yardım ettiğini ileri sürerek, İran'ın İsrail'e misilleme yapma hakkına sahip olduğunu söyledi.

"Siyonist rejimin İran'a yönelik bu tür saldırgan eylemleri, ABD'nin koordinasyonu ve izni olmadan gerçekleşemezdi. Buna göre, rejimin birincil destekçisi olan ABD hükümeti, bu pervasız tırmanışın tehlikeli sonuçlarından da sorumludur."

NETANYAHU: İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMININ KALBİNİ HEDEF ALDIK

Tahran'a düzenledikleri saldırılar hakkında açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın nükleer programının kalbini hedef aldıklarını belirtti.

Netanyahu, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan konuşmasında, "İsrail'in bekasına yönelik tehdidi bertaraf etme" gerekçesiyle İran'a saldırı başlattıklarını duyurdu.

İsrail'e yönelik İran tehlikesi ortadan kalkana kadar saldırıların süreceği tehdidinde bulunan Netanyahu, İran'ın İsrail'e karşı soykırımcı söylemler geliştirdiğini ve bunu nükleer programıyla desteklediğini iddia etti.

Netanyahu, İran'ın atom bombası üretebilecek kadar uranyum zenginleştirdiğini ve silah üretmek için daha önce atmadığı adımları attığını ileri sürdü.

HUMEYNİ HAVA LİMANI'NDA SİVİL UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'ndan yapılan açıklamada, havalimanında uçuşların askıya alındığı açıklandı.

IRAK, HAVA SAHASINI TÜM UÇUŞLARA KAPATTI

İsrail'in İran'a saldırı düzenlemesinin ardından Irak, hava sahasını tüm uçuşlara kapattı.

Irak resmi haber ajansı İNA'nın haberine göre, Irak Ulaştırma Bakanlığı, ülkedeki hava sahasını kapattı ve tüm havalimanlarındaki uçuşları askıya aldı.

ABD'DEN 'SALDIRILARDA HERHANGİ BİR ROLÜMÜZ YOK' AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından acil bir kabine toplantısı kararı verdiği duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, saldırıya dair açıklama yaptı.

Saldırılarda herhangi bir rollerinin olmadığını vurgulayan Rubio, önceliklerinin bölgedeki ABD üslerini korumak olduğunu ifade etti.

Dünya Haberleri