Washington Üniversitesi'nin yeni araştırması, COVID-19 pandemisinin gençlerin, özellikle genç kızların beyinlerini olağanüstü şekilde erken yaşlandırmış olabileceğini ortaya koydu. Araştırma, pandeminin beyin gelişiminde beklenmeyen ve hızlı değişimlere yol açtığını gösterdi.
Pandemi sürecinde evde kalma zorunlulukları ve sosyal izolasyon, gençlerin beyin gelişimini önemli ölçüde etkiledi. Araştırma, pandemi öncesi ve sonrası beyin taramaları arasındaki farkları inceledi ve gençlerin beyinlerinde belirgin bir incelme gözlemlendi.
ÖZELLİKLE KADINLARDA DAHA BELİRGİN
Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü'nden baş araştırmacı Neva Corrigan, “Pandemi sonrası kortikal kalınlığın beklenenden çok daha düşük olduğunu gördük. Bu durumun özellikle kızlarda daha belirgin olduğunu tespit ettik” dedi.
Araştırma, gençlerin beyin gelişiminin kadınlarda ortalama 4,2 yıl, erkeklerde ise 1,4 yıl hızlandığını ortaya koydu. Hızlandırılmış kortikal incelmenin stres ve travmalarla ilişkili olduğunu belirten Corrigan, pandeminin bu süreci hızlandırmış olabileceğini öne sürdü.
Çalışmanın kıdemli yazarı Patricia Kuhl, “Serebral korteksin incelmesinin geri dönüşü yok, ancak gençler sosyal hayata döndüğünde incelmenin hızı azalabilir. Bu durum, ruh sağlığı desteğinin önemini bir kez daha vurguluyor,” dedi.