Salgın yayılıyor: Korkutan M çiçeği verileri açıklandı!

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, M çiçeği salgınının hızla yayıldığını ve kıtada 22 bin 863 vaka ile 622 ölüm görüldüğünü açıkladı. Orta Afrika, salgının en şiddetli şekilde yaşandığı bölge olarak dikkat çekiyor.

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya, düzenlediği basın toplantısında Afrika'da hızla yayılan M çiçeği salgını hakkında endişe verici veriler paylaştı. Kaseya’nın açıklamalarına göre, 26 Ağustos itibarıyla Afrika Birliği'ne üye 13 ülkede toplamda 22 bin 863 vaka ve 622 ölüm kaydedildi.

Kaseya, M çiçeği salgınının sadece Afrika'nın sağlık sorunu olarak görülmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, "Bu salgın, Afrika'da olduğu kadar küresel ölçekte de önemli bir sağlık sorunudur" dedi.

Özellikle Orta Afrika'nın salgından en çok etkilenen bölge olmaya devam ettiğine dikkat çeken Kaseya, salgınla mücadele için Afrika Birliği olarak tüm kaynakları seferber ettiklerini belirtti.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunma, enfekte olmuş eşyalarla temas etme ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor. İlk belirtiler, virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor ve genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt döküntülerine neden oluyor.

M çiçeği için özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Hastalığın tedavisi, genellikle antiviral ilaçlarla yapılıyor ve vakaların çoğu hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022'de "maymun çiçeği" olarak bilinen hastalığın adını ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaseya’nın açıklamaları, M çiçeği salgınının hızla yayılmasının ve global sağlık tehditlerinin ciddiyetini gözler önüne serdi. Uluslararası toplumun, salgınla mücadelede daha etkili ve koordineli adımlar atması gerekmekte.

Dünya Haberleri