Saldırının Ardından Kapanan Büyükelçilik Tekrar Açıldı

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği, 1,5 yıl aradan sonra yeniden açıldı. Elçilik binasının yüksek güvenlik önlemleriyle çevrildiği ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçi ve personelin Tahran’a döndüğünü duyurduğu bildirildi.

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği, yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti. Büyükelçilik, Tahran’ın Şemiranat ilçesindeki Derrus Mahallesi’nde yer alan yeni adresinde diplomatik görevlerine başlamış durumda.

Yeni açılışında yüksek duvarlar ve tel örgülerle çevrili olan büyükelçilik binası, güvenlik önlemlerinin oldukça sıkı olduğunu gözler önüne serdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliğin yeniden açıldığını doğrularken, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçisi ve mevcut diplomatik personelin Tahran’a döndüğünü duyurdu.

2023'TEKİ SALDIRI OLAYI

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği, 27 Ocak 2023 tarihinde silahlı bir saldırıya uğramıştı. Bu saldırıda, büyükelçiliğin güvenlik amiri hayatını kaybetmiş ve iki güvenlik görevlisi yaralanmıştı.

Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, saldırganın yakalandığını ve saldırının “şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle” gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Rahimi daha sonra görevden alınmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise bu saldırıyı açıkça bir terör eylemi olarak nitelendirerek kınamıştı.

Saldırının ardından, 29 Ocak 2023 tarihinde Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’nin faaliyetleri askıya alınmıştı. O tarihten itibaren büyükelçilik personeli ve aileleri Bakü’ye dönmüştü.

Dünya Haberleri