Rusya'dan 'Yıldız Savaşları' tehdidi

Rusya'dan yapılan bir açıklamada, ABD ve müttefiklerinin ticari uydularının devam eden savaşa dahil olmaları halinde meşru hedef olabilecekleri belirtildi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 24 Şubat'tan bu yana devam ederken Moskova'dan Batılı ülkelere yeni bir uyarı geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerinin ticari uydularının savaşa müdahil olmaları halinde meşru hedef haline gelecekleri uyarısında bulundu.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Silahların Kontrolü Dairesi Başkan Yardımcısı Konstantin Vorontsov, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada ABD ve müttefiklerinin uzayı Batı'nın hakimiyetini güçlendirmek için kullanmaya çalıştığını söyledi.

Ticari olanlar da dahil olmak üzere uyduların ABD tarafından çatışmaya dahil edilmeye çalışıldığını işaret eden ve "Batı uydularının Ukrayna'nın savaş çabalarına yardımcı olmak için kullanılmasının son derece tehlikeli bir eğilim" ifadelerini kullanan Vorontsov, Batı'nın Ukrayna'yı desteklemek için bu tür uyduları kullanmasının "provokatif" olduğunu sözlerine ekledi.

SpaceX Ukrayna'yı finanse edeceğini duyurmuştu

Rus diplomat Vorontsov konuşmasında herhangi bir uydu şirketinden bahsetmezken, Elon Musk ise bu ayın başlarında SpaceX'in Ukrayna'daki Starlink internet hizmetini finanse etmeye devam edeceğini söylemişti.

Ukrayna'daki savaş on binlerce kişinin ölümüne yol açan Covid-19 sonrası, küresel ekonomik toparlanmayı baltalayan ve 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana Batı ile Rusya arasında yaşanan en ciddi krizi tetikleyen olaylardan biri oldu.

1957'de ilk insan yapımı uydu olan Sputnik 1'i uzaya fırlatan ve 1961'de uzaya ilk insanı gönderen Rusya, ABD ve Çin gibi önemli bir saldırı uzay kabiliyetine sahip. Rusya 2021 yılında kendi uydularından birini yok etmek üzere bir anti-uydu füzesi fırlattı.

'Yıldız Savaşları' projesini anımsattı

Rusya'nın uzaya uzanan tehdidi, eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın, Stratejik Savunma Girişimi, bilinen adıyla Yıldız Savaşları projesini anımsattı. Dönemin ABD Başkanı Reagan tarafından tasarlanan bir askeri tasarı, ABD'nin Soğuk Savaş dönemindeki rakibi SSCB'nin kıtalar arası balistik füzelerini uzaydan kontrol edilen lazer ışınları ile henüz Amerikan topraklarına ulaşmadan yok etmesi üzerine kurulu bir projeydi.

Sözkonusu tasarı, uzayda belirli koordinatlarda konuşlandırılmış Amerikan uyduları, merkezden veya kendilerinin tespit ettiği kıtalar arası balistik füzelerin, güçlendirilmiş lazer ışınlarının üzerlerine odaklanıp havada yakılmaları, böylece bir tehdit oluşturmadan imha edilmelerini sağlamayı amaçlıyordu.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri