Rusya'dan Baltık için gözdağı: Nükleer tatbikat yaptı

Rusya Savunma Bakanlığı, Baltık Denizi'ne açılan Kaliningrad'da İskender füzeleriyle nükleer saldırı simülasyonu yapılan bir tatbikat düzenlediklerini duyurdu. Moskova daha önce de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği durumunda bölgeye nükleer silah konuşlandırma tehdidinde bulunmuştu.

Rusya, Baltık Denizi'ne açılan Kaliningrad'da nükleer başlık taşıma kapasiteli füzelerle düzenlenen saldırı simülasyonu yaptığı bir tatbikat düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı sözkonusu tatbikat için "taşınabilir İskender balistik füze sistemlerinin elektronik olarak fırlatıldığı simülasyonda düşman güçlere ait füze rampaları, havaalanları, koruma altındaki altyapı, askeri teçhizat ve komuta noktalarına tekli ve çoklu saldırıların tatbik edildiğini" bildirdi.

100 asker katıldı

DW Türkçe'de yer alan habere göre, füzelerin fırlatılmasının ardından Rus askeri personelinin "olası misilleme saldırısı"na karşı konum değiştirme tatbikatı da yaptığı bildirilirken tatbikata 100'ü aşkın Rus askerinin katıldığı açıklandı.

Rus toprağı olan Kaliningrad, Polonya, Litvanya ve Belarus arasında kalan, kuzeyde Baltık Denizine açılan bir bölge olmasıyla dikkat çekiyor.

Rusya'nın İsveç ve Finlandiya rahatsızlığı

Rusya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olması durumunda Kaliningrad'a nükleer silah ve hipersonik füzeler konuşlandırabileceği uyarısı yapmıştı.

Yasaklı füze

ABD ile Rusya arasında 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması (INF) ile Rusya tarafından tatbikatta kullanılan İskender füzesinin özellikleri sebebiyle kullanılmama kararı alınmıştı. Rusya yapılan anlaşmayla yıllar önce kullanılmamasına karar verilen bu füze sistemlerini NATO'ya karşı caydırıcılık unsuru olarak görüyor.

Dünya Haberleri