Türkiye arabulucu olmuştu: Rusya, tahıl anlaşmasını askıya aldı

Rusya, tahıl anlaşmasındaki katılımını askıya aldı.

Rusya, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı, Ukrayna ve Rusya'dan tahılların savaş ortamına rağmen güvenli bir şekilde Karadeniz'den geçirilerek gerekli yerlere taşındığı tahıl anlaşmasındaki katılımını askıya aldığını duyurdu. Rusya sözkonusu kararı, Ukrayna'nın bugün Sivastopol üssündeki Rus Karadeniz Donanması'na yönelik gerçekleştirdiği saldırıdan sonra aldı.

Saldırıya uğrayan gemiler, tahıl koridorunun güvenliğini sağlama sürecinde rol alıyor

Rusya Savunma Bakanlığı bugün yaptığı bir açıklamada, Ukrayna'nın ilhak edilen Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirdi. Ukrayna'nın, Rus gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini belirten Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kiev yönetimi, saat 04.20'de Sivastopol üssündeki Rus Karadeniz Donanması'nın gemilerine ve sivil gemilere yönelik terör saldırısı düzenledi" dedi.

Konaşenkov, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığını ve bunların tamamının yok edildiğini söyleyerek, "İvan Golubets' isimli mayın tarama gemisi ve Yujnaya limanındaki koruma bariyeri hafif hasar gördü. Saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması'nın gemileri, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer alıyor" diye konuştu.

Ukrayna'dan Rusya'ya 'panik etme' çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, sosyal medyada saldırıya ilişkin, "Panik etmeyin. Sadece Sivastopol kentinde değil, işgal edilen tüm topraklarda kameraları kapatın. Vatandaşlarınıza savaşı kazandığınızı da söyleyin. Karadeniz Filosu ise denize açıldı" paylaşımı yaptı.

3 ayda 7 milyon 700 bin ton tahıl sevkiyatı

Tahıl Sevkiyatı Anlaşmasının imza töreni Ukrayna, Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla 3 ay önce İstanbul'da gerçekleşmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 13 gün önce yaptığı bir açıklamada tahıl koridorunun başarıyla çalıştığını belirterek, "Üç ay geride kaldı. Bu üç aylık süre içinde toplam 345 gemi Ukrayna limanlarından 7 milyon 700 bin ton tahıl sevkiyatı gerçekleştirdi" demişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Rus tahılı ve gübresinin, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşması kapsamında Batı'nın yaptırımları nedeniyle diğer ülkelere sevk edilemediğini bildirmiş, konu hakkındaki şikayetini, "Rus şirketleri, hala gübre sevkiyatı yapamıyor. 300 bin ton gübre bile yoksul ülkelere verilemedi. Bu ürünlerin yüzde 80'i Letonya, geriye kalanı da Estonya, Belçika ve Hollanda'daki depolarda bloke edilmiş durumda. Bu ülkelerin yönetimleri, gübrenin BM'nin Dünya Gıda Programı kapsamında çıkışına izin vermiyor. Oluşan durumun nedeni, Batı'nın tek taraflı yaptırımlarıdır. Bu yaptırımların olumsuz etkisinin, İstanbul'daki anlaşmanın ikinci belgesi doğrultusunda kaldırılması gerekiyordu" sözleriyle ifade etmişti.

Dünya Haberleri