Rusya, 28 Şubat 1996 tarihinden bu yana üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nden çekildiğini resmen tebliğ etti. Avrupa Konseyi sözcüsü Daniel Holtgen, Rusya Federasyonu'nun Avrupa Konseyi'nden ayrıldığına dair resmi tebligatı Konsey Genel Sekreteri Marija Buric'e ilettiğini kaydetti.
Holtgen, Rusya'nın Londra Anlaşmasının 7'nci maddesi uyarınca üyelikten ayrıldığını, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini (AİHS) feshetme niyetini de Genel Sekreter'e ilettiğini bildirdi.
Avrupa Konseyi'nin kuruluş sözleşmesi olan Londra Anlaşması'nın (Avrupa Konseyi Statüsü) 7'nci maddesi, Konsey'in herhangi bir üyesinin Genel Sekretere bildirimde bulunmak suretiyle Konsey'den çekilebileceğini, bildirimin mali yılın ilk dokuz ayı içinde yapılması durumunda çekilmenin mali yıl sonunda hüküm kazanacağını belirtiyor.
Rusya yönetiminin kararı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM) Rusya'nın üyeliğine dair bir oylamaya hazırlandığı anda geldi.
AKPM, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgal ederek Avrupa Konseyi Statüsünü ihlal ettiğini belirten ve bu nedenle üyelikten çekilmesini isteyen bir kararı oylamaya hazırlanıyordu.
ABD: Rusya, Avrupa Konseyi’nin değerlerini paylaşmıyor ve üyesi olmamalı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya’nın Avrupa Konseyi üyesi olmaması gerektiğini, çünkü bu örgütün değerlerini paylaşmadığını düşündüklerini belirtti.
Price, bugünkü basın toplantısında, “Rusya’nın Avrupa Konseyi’nin değerlerini paylaşmadığı ortada. Bu nedenle Rusya’nın bu örgütün üyesi olmamasının yerinde olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
Price, Rusya’nın Avrupa Konseyi’nin çalışmalarına katılmamasının, temasları sürdürme olanaklarını daraltacağından korkup korkmadıkları sorusuna, “Rusya’yla iletişim için yeterli kanalımız var. Bizim görmek istediğimiz, Rusya’nın bu tür kanallara ciddiyetle ve vicdanla yaklaşması” dedi.