Dünya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya'nın Kuzey Akım'dan gönderilemeyen doğalgazı Karadeniz üzerinden yollayabileceğini, hatta Avrupa için Türkiye'de bir doğalgaz merkezi kurulabileceği sözlerini tartışmaya devam ediyor. Rus basını, projenin hayata geçirildiği takdirde, Avrupa Birliği’nin (AB) enerji piyasasını kökten şekillendireceğini yazdı.
Putin geçtiğimiz günlerde Rusya Enerji Haftası kapsamında yaptığı konuşmasında, Rusya'dan Avrupa'ya gaz transferi için kullanılan Kuzey Akım 1 boru hattında geçen ay meydana gelen hasar ve sızıntılar sonrası bu hattın devre dışı kaldığını, bunun yerine Türkiye üzerinden Avrupa'ya yönelik bir ikmal merkezi kurulabileceğini söylemişti.
Putin'in sözkonusu ifadeleri ardından Rus basını da projenin hayata geçirilmesi halinde, Rusya ile gaz işbirliğinden yararlanan ülkelerin ciddi ekonomik kayıplar yaşayabileceğini belirtirken, Türkiye’nin avantajına dikkat çekti.
Rusya Enerji ve Finans Enstitüsü ekonomi departmanı başkan yardımcısı Sergey Kondratyev, konuyla ilgili "Türkiye sadece Avrupa’nın en büyük gaz merkezi değil, büyük olasılıkla tek merkez olacak" dedi.
Kondratyev, konuyla ilgili yaptığı açıklamanın devamında iki ihtimalin gündemde olduğunu belirtti. Buna göre ya Türkiye, Rus gazının AB sınırına geçiş ülkesi olacak ya da Rus gazı, Türkiye’nin mülkiyetine geçecek ve yeniden satılacak.
İhtimalleri sıralayan Kondratyev, ilk maddenin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin ciddi gelir elde edebileceğini de sözlerine ekledi.
'Harita değişecek'
Rus uzmana göre, Balkan ülkeleri ile, orta, güney Avrupa, Türkiye’den gelen gazdan faydalanabilecek. Özellikle Macaristan, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve İtalya gibi ülkeler için Türkiye’den gelen gaz oldukça önemli olacak.
Bu da şu sıralar zorda olan Türkiye ekonomisine ivme kazandıracak.
Sözcü'nün aktardığına göre, Rus basını, Avrupa’nın iki farklı pazara bölüneceğini yazdı. Bir yanda, pahalı Amerikan LNG ve Norveç gazının tedarikine odaklanacak olan Almanya, Baltık Devletleri, Polonya ve İskandinav ülkeleri yer alırken, Diğer tarafta ise Rusya’dan Türkiye üzerinden daha ucuz gaz alacak olan Balkanlar, Güney ve Orta Avrupa olacak.
Kondratyev, bu durumun etkilerinin özellikle Avrupa’nın kuzeyinde zorluk yaratabileceğini vurgulayarak, "Kuzey-Batı Avrupa’da yaşam standardında ciddi bir düşül olabilir" dedi.