Reuters'tan deprem bölgesi izlenimi: Umut ölürken öfke alevleniyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından Türkiye'de ölü sayısı 40 bine yaklaşırken Suriye'de ise netlik kazanmasa da hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bini geçtiği ifade ediliyor. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters da Türkiye'de halkın imar affı ve denetim eksikliğine yönelik öfkesinin giderek arttığına dikkat çekti.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremler Türkiye'de on ilde büyük yıkımlara neden oldu. Ölü sayısının 40 bine yaklaşmasıyla vatandaşların iktidara yönelik imar affı ve denetimsizlik tepkisi de katlanarak artıyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, depremzedelerle konuştuğu haberinin bir bölümünde, "Enkazların altından sevdiklerinden gelecek haberleri bekleyenlerin, binlerce ev ve işyerinin yıkılmasına neden olan depremde yozlaşmış inşaat uygulamaları ve son derece kusurlu olduğu görünen kentsel dönüşüm programlarına karşı artan bir öfkesi var" diye yazdı.

Umutlar giderek azalıyor

Uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye ve Suriye'de on binlerce kişinin ölümüne neden olan büyük depremlerden 12 gün sonra, çoğu çadırlarda, camilerde, okullarda veya arabalarda uyuyan milyonlarca depremzedeye yardım etme çabalarını artırıyor. Depremin 11'inci gününde (dün) Türkiye'de iki kişinin enkazdan canlı olarak çıkarıldığı bildirildi, ancak bu tür haberler saatler geçtikçe giderek daha da azalıyor. Reuters haberinde bu durumu "Umut ölürken öfke alevleniyor" sözleriyle ifade etti.

Adıyaman'da depremzede Mustafa Akan'ın "Halkın gönderdiği yardımlarla günlerimizi ekmek, çorba ve yemekle geçiriyoruz. Artık bir hayatımız yok. Korkuyoruz" ifadelerine yer verilen ajansın haberinde Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ta 650 kişinin hayatını kaybettiğine inanıldığı ifade edildi.

Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, depremde Türkiye'nin güneyinde en az 38.044 kişinin hayatını kaybettiğini söylerken, Suriye'deki yetkililer ise 5.800 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reuters, "Ne Türkiye ne de Suriye kaç kişinin kayıp olduğunu açıklamadı" diye yazdığı haberinde Türkiye'yi ziyaret eden BM yetkilisi Martin Griffiths'in de izlenimlerine yer verdi. Haberde Griffiths'in, "En karanlık saatlerinde yanlarında olmalı ve ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlamalıyız" dediği aktarıldı.

Esad: Sahip olduğumuzdan daha fazla kaynağa ihtiyaç var

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, depremden bu yana televizyonda yaptığı ilk açıklamalarda, felakete müdahalenin hükümetin sahip olduğundan daha fazla kaynak gerektirdiğini söyledi.

Suriye hükümeti, kontrol ettiği topraklarda ölü sayısının 1.414 olduğunu söylüyor. Muhalefetin kontrolündeki kuzeybatıda 4.000'den fazla ölüm bildirildi.

Suriye'ye yönelik yardım çalışmaları iç savaş engeline takılıyor. Depremin sonrasında Birleşmiş Milletler tarafından kullanılan bir güzergahın geçici olarak kapatılmasıyla Türkiye'den Suriye'ye yapılan teslimatlar tamamen kesilmişti. Esad bu hafta iki ek geçiş için onay vermişti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Reuters'e verdiği demeçte, Perşembe günü itibarıyla 119 BM yardım tırının depremden bu yana Bab el-Hawa ve Bab el-Selam kapılarından geçtiğini söyledi.

Hayatta kalanların çoğu afet bölgelerinden kaçtı, ancak bazıları zorlu koşullara rağmen memleketlerinde kalmaya karar verdi.

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri