Refah Kapısının Kapalı Olması Gazze'de İnsanlık Krizini Derinleştiriyor

Refah geçidinin kapanması, Gazze'den acil tıbbi yardım alması gereken binlerce insanı etkiliyor. Uluslararası toplumun bu duruma çözüm bulması için DSÖ çağrılara devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcisi Rik Peeperkorn Refah geçidinin kapatılmasıyla en az 2.000 tıbbi tahliyenin engellendiğini açıkladı.

Refah geçişi, daha önce savaşın başladığı Ekim ayında İsrail ve Hamas arasında ana tahliye yolu olarak kullanılıyordu. Ancak İsrail'in Gazze şeridinin güneyinde operasyon başlatmasıyla kapanmıştı.

Refah ve diğer geçiş noktalarının yeniden açılmasını talep eden Peeperkorn, "Kapatılmadan önce, Gazze'den günde yaklaşık 50 kritik hasta ayrılıyordu... 7 Mayıs'tan bu yana en az 2,000 kişinin tıbbi bakım almak için Gazze'den ayrılamadığı anlamına geliyor," dedi.

HASTALAR GAZZE'DEN AYRILAMIYOR

Batı Şeria ve Gazze'deki WHO temsilcisi Rik Peeperkorn, "Kapatılmadan önce, Gazze'den günde yaklaşık 50 kritik hasta ayrılıyordu, 7 Mayıs'tan bu yana en az 2,000 kişinin tıbbi bakım almak için Gazze'den ayrılamadığı anlamına geliyor," dedi.

Gazze'den en az 10,000 kişinin tahliye edilmesi gerektiğini söyleyen Peeperkorn, bu rakamın savaş travmaları ve kronik hastalıklar için kritik bakıma ihtiyaç duyanların alt sınırı olduğunu ekledi.

ÇOCUK GRUPLARI GAZZE'DEN AYRILMAK İÇİN HAZIR

Peeperkorn, "Tıbbi acil tahliye için daha fazla yol açılmasını istiyoruz, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom geçişinin ve diğer rotaların da açılmasını ve ardından hastaların Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yönlendirme hastanelerine sevk edilmesini görmek istiyoruz," dedi.

Peeperkorn, kuzey Gazze'den Nasser Hastanesi'ne tahliye edilen beş çocuk grubunun Gazze'den ayrılmak için hazır olduklarını ancak hala tahliye beklediklerini belirtti.

Mısır güvenlik kaynaklarına göre, geçen hafta ABD, Mısır ve Katar, Refah'ı yeniden açmayı ve insani yardım akışlarını artırmayı amaçlayan görüşmeler yaptılar. Ancak Mısır'ın İsrail birliklerinin geri çekilmesini ve Filistinli varlığının yeniden sağlanmasını istediği Refah hala kapalı durumda.

Dünya Haberleri