ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da dün Quad İttifakı olarak adlandırılan (Dörtlü Güvenlik Diyaloğu) grubu liderleriyle bir araya geldi. Avusturalya Başbakanı Scott Morrison, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Japonya Başbakanı Yoşihide Suga ile bir araya geldi.
'Dörtlü' görüşmede Asya-Pasifik gündemi
ABD'nin Japonya, Avustralya ve Hindistan’la birlikte oluşturduğu Quad İttifakı adı verilen grupla yapılan görüşmelerde Hint-Pasifik bölgesindeki işbirliğini güçlendirme çabaları masaya yatırıldı. Çin'in "dengelenmesi" amacı da taşıyan Quad grubuyla yapılan son görüşmelerde, Çin'in ismi direkt olarak geçirilmese de Avusturalya Başbakanı Morrison sonrasında gazetecilere, üzerlerine gelebilecek baskılara karşı hazır oldukları konusunda anlamlı bir açıklama yaptı. Morrison, Quad grubunun diğer ülkelerin üyeliğiyle genişletilme planı olmaksızın "Dörtlü olarak kalacağını" belirterek, "Dörtlü özel bir fikir değil, kapsayıcı bir fikir. Bölgede olumlu şeyler yapmak ve aynı şeyi yapmak isteyen diğer ortaklarla çalışmak için bir girişimdir." dedi.
'İşbirliğimiz hayati önem taşımaktadır'
Hint-Pasifik işbirliğinin önemine yönelik yapılan görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden, "Uluslarımızın karşı karşıya kaldığı zorlukların üstesinden gelmek ve bölgenin geleceğinin özgür ve açık kalmasını sağlamak için işbirliğimiz hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Japonya Başbakanı Yoşihide ise açıklamasında, "Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü, Hint-Pasifik'te ittifakımızı pekiştiren evrensel değerlerdir ve bu, bölgenin ve dünyanın refah ve istikrarının temelidir. "Bizden öncekilerin tesis ettiği demokrasi ve hukukun üstünlüğü korunmalı. Bu stratejik görevde aynı fikirdeki ülkelerle çalışacağız." diye konuştu.
Quad İttifakı nedir?
Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ya da diğer adıyla Quad İttifakı, 2007 yılında ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında başlatılmıştı. Ardından on yıl kadar etkinlik göstermeyen ittifak, 2017 yılında ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Çin’e karşı sertleştirdiği politikaları sebebiyle yeniden ön plana çıktı.