Putin, Çin'e gidiyor: Uluslararası güvenlik bildirisi imzalanacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pekin'de düzenlenen Kış Olimpiyatları kapsamında Çin'e giderek mevkidaşı Şi Çinping ile görüşecek. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Putin ile Şi'nin uluslararası güvenlikle ilgili ortak bildiri imzalayacağını duyurdu.

Uşakov'a göre Çin, Rusya'nın güvenlik garantileri inisiyatifini destekliyor. Putin ve Şi'nin iki yıl aradan sonra gerçekleştireceği ilk yüz yüze görüşme merakla beklenirken Uşakov, Pekin Kış Olimpiyatları'nın açılışına katılacak olan Rus liderin yapacağı temaslar hakkında bilgi verdi.

15 anlaşma gündemde

Putin ve Şi'nin görüşmenin sonunda iki tarafın güvenlik sorunları da dahil en önemli küresel sorunlara yönelik ortak yaklaşımlarını yansıtacak bir ortak bildiri imzalayacaklarını belirten Uşakov, liderlerin bu ziyaret için hazırlanan yaklaşık 15 anlaşmanın altına imza atacağını da anlattı.

Sputnik'te yer alan habere göre, Uşakov şöyle devam etti: "Çin, bir ülkenin güvenliğinin bir başka ülkenin güvenliğine zarar verilerek sağlanamayacağı görüşünü paylaşıyor. Barış ve istikrar, askeri oluşumları güçlendirerek sağlanamaz. Biz ve Çin tarafı, Avrupa'da güvenliğin sağlanması için etkili mekanizmalar geliştirme çağrısı yapıyoruz."

Putin, Çin haber ajansı için makale yayınladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesi ve Çin'in BM tüzüğüne dayanan uluslararası hukuk sistemindeki erozyonu önlemeye çalıştığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022 Kış Olimpiyatları dolayısıyla Çin'in başkenti Pekin'e düzenleyeceği ziyaret öncesi Xinhua ajansı için bir makale kaleme aldı. Makalesinde ziyaretinin acil uluslararası meselelerin tartışılması için önemli olduğunu belirten Putin, "Rusya ve Çin, BM tüzüğüne dayalı uluslararası hukuk sistemindeki erozyonu önlemeye çalışıyor" dedi.

Rus aşılarının Çin'de üretimi hakkında yorumda bulunan Putin, bu işbirliğinin büyümesini ve güçlenmesini beklediklerini kaydetti. Öte yandan Moskova ile Pekin arasında uzay alanındaki işbirliğine değinen Putin, "Rusya, Uluslararası Ay İstasyonu projesini hayata geçirerek Çin ile uzay alanında işbirliğini geliştirmeyi umut ediyor" dedi.

"Rusya ve Çin, uluslararası ticaret konularında birbiriyle uyumlu konumlarda" vurgusunu yapan Rusya lideri, "Rusya ve Çin, yerel para birimiyle ödemeleri artırarak yaptırımların olumsuz etkilerini en aza indirecek mekanizmalar oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yakın ve sıkı iletişim halinde olduklarının altını çizen Rusya lideri, "Küresel sorunların çözümü konusunda fazlaca ortak görüşe sahibiz" yorumunu yaptı.

Dünya Haberleri