Putin: Batı Para Birimlerinin Kullanımını Azaltıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus finans piyasalarının büyük ölçüde genişletilmesi ve Batı para birimlerinin kullanımının azaltılması çağrısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) ana oturumuna katılarak konuşma yaptı.

Putin, Rusya'nın ithalatı kesmesi, ticari anlaşmalarda Batı dışı para birimlerinin kullanımını önemli ölçüde artırması gerektiğini söyledi ve ülkenin iç mali piyasalarının büyük ölçüde genişletilmesi çağrısında bulundu.

BATILI PARA BİRİMLERİNİN PAYI DÜŞTÜ

SPIEF'de konuşan Putin, Asya ile ticaretin arttığını ve Rusya'nın dış ticaretinin neredeyse yüzde 40'ının artık ruble cinsinden olduğunu, ABD doları, euro ve diğer Batılı para birimlerinin payının düştüğünü söyledi.

Putin, Rusya'nın, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı kapsayan ekonomi grubu olan BRICS ülkelerinin para birimleriyle yapılan anlaşmaların payını artırmaya çalışacağını söyledi.

"TİCARETTE RUBLENİN PAYI ARTIYOR"

Putin, "Geçen yıl, dost olmayan devletlerin sözde 'toksik' para birimleriyle yapılan Rusya ihracatına ilişkin ödemelerin payı yarı yarıya azalırken, ihracat ve ithalat işlemlerinde rublenin payı artıyor; bugün %40'a yaklaşıyor." dedi.

Açıklamanın devamında, "Dış ticaret anlaşmalarında ulusal para birimlerinin kullanımını artıracağız, BRICS aracılığıyla bu tür operasyonların güvenliğini ve verimliliğini artıracağız." ifadelerine yer verildi.

Putin, Rusya'nın rekabetçi üretim yaratarak ve sabit varlıklara yatırımı 2030 yılına kadar yüzde 60 artırarak ithalatı azaltması gerektiğini söyledi. Rusya borsasının değerinin on yılın sonunda iki katına çıkacağını ve Rusya GSYİH'sının üçte ikisini oluşturacağını da sözlerine ekledi.

Dünya Haberleri