Pasaportunu Yakan Aktivist, Vatandaşlıktan Çıkarıldı

Fransız pasaportunu yakan Beninli aktivist Kemi Seba, Fransa tarafından vatandaşlıktan çıkarıldı. Seba, sosyal medyada “Bir yükten kurtuldum” diyerek tepkisini dile getirdi.

Fransa’daki bir etkinlikte Fransız pasaportunu yakarak büyük yankı uyandıran Beninli aktivist Kemi Seba, Fransa tarafından vatandaşlıktan çıkarıldı.

Gerçek adı Stellio Gilles Robert Capo Chichi olan 42 yaşındaki Seba’nın, Fransız vatandaşlığından çıkarıldığına dair kararname Resmi Gazete’de yayımlandı.

FRANSA’NIN IRKÇI POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ

16 Mart 2024’te Paris yakınlarında düzenlenen bir etkinlikte, Seba Fransız pasaportunu ateşe atarak Fransa'nın neo-sömürgeci politikalarına ve siyahilere yönelik ayrımcılığına karşı protesto gerçekleştirmişti.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, “Pasaportunuz, siyahiler köpekmiş gibi önüne koyduğunuz bir kemik değil. Ben özgür bir siyahi adamım. Ben özgür bir Afrikalıyım. Ben özgür bir Beninliyim.” diyerek, Fransa’nın ırkçılık politikalarını eleştirmişti.

“BİR YÜKTEN KURTULDUM”

Fransa doğumlu Seba, 14 yıl önce Afrika’ya göç ederek Fransa’nın siyahilere yönelik ayrımcılığına karşı durmak için bu ülkeyi terk ettiğini açıklamıştı. Seba, X hesabından yaptığı açıklamada, “Bir yükten kurtuldum” ifadesini kullanarak, Fransız vatandaşlığından çıkarılmanın kendisi için bir özgürlük anlamına geldiğini belirtti.

Kemi Seba’nın eylemi ve ardından gelen vatandaşlıktan çıkarılma kararı, Fransa’da siyahlar ve sömürgecilik konularında devam eden tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Dünya Haberleri