O Haber Ajansından Flaş İddia!

ABD'li Associated Press (AP) haber ajansı, IŞİD'in Avrupa'da saldırılar düzenlemek üzere 400 militanı yetiştirdiğini aktardı.AP'ye konuşan yetkililer, Avrupa'daki IŞİD hücrelerinin saldırıların yerini ve zamanını kendilerinin...

ABD'li Associated Press (AP) haber ajansı, IŞİD'in Avrupa'da saldırılar düzenlemek üzere 400 militanı yetiştirdiğini aktardı.

AP'ye konuşan yetkililer, Avrupa'daki IŞİD hücrelerinin saldırıların yerini ve zamanını kendilerinin belirlediğini ve yarı bağımsız yapılar olarak hareket ettiklerini söyledi.

IŞİD'in bu hücrelere Paris ve Brüksel saldırılarında olduğu gibi olabilecek en yüksek can kaybına yol açacak türden saldırılar düzenlemeleri talimatını verdiği de ifade ediliyor ve hücrelerin birbirleriyle de kısmi iletişim içerisinde oldukları belirtiliyor.

AP'ye konuşan Iraklı ve Avrupalı istihbarat yetkilileri, Avrupa'da saldırı düzenlemeleri istenen militanların Irak ve Suriye'deki kamplarda yetiştirildiğini aktarıyor.

22 Mart Salı günü Brüksel'de gerçekleştirilen ve 34 kişinin ölümüne yol açan saldırıları düzenleyen grubun da IŞİD tarafından eğitilen bir hücre olduğu düşünülüyor.

22 Mart'taki saldırıların ardından Brüksel'de günvenlik tedbirleri artırıldı.

Yetkililer, saldırılardan önceki Cuma günü Brüksel'in Molenbeek mahallesinde yakalanan Paris saldırıları zanlısı Salah Abdeslam'ın da, Kasım 2015'teki saldırıların ardından doğup büyüdüğü Molenbeek'e giderek orada yeni bir hücre oluşturmaya başladığını da tahmin ediyor.

'Yeni hücreler kuruyorlar'

Paris saldırılarının ardından kaçarak Brüksel'e gelen Salah Abdeslam, 18 Mart'ta Belçike polisinin düzenlediği operasyonda yakalanmıştı.

AP'ye konuşan Fransız Senatör Nathalie Goulet, "Abdeslam sadece saklanmaya çalışmadı. Aynı zamanda yeni saldırılar organize etti. İntihar saldırısı yelekleri edindi, yeni militanlar buldu" diyor.

Fransa Senatosu'nun cihatçı hücrelerin takibinden sorumlu komisyonuna eş başkanlık yapan Goulet, IŞİD'in Abdeslam'ın yakalanmasına yanıt vermek için Brüksel saldırılarını düzenlediği görüşünde: "Bize 'Abdeslam'ı yakalarsanız yakalayın. Size hiçbir şeyi değiştiremediğinizi göstereceğiz' mesajını vermeye çalışıyorlar."

Goulet, IŞİD'in 400 ila 600 militanı sadece Suriye ve Irak dışında saldırılar düzenlemek üzere yetiştirdiği görüşünde.

Europol uyarmıştı

Avrupa Polis Örgütü Europol, Ocak ayında hazırladığı bir raporda, IŞİD'in Avrupa ülkelerinde düzenlenecek saldırılar için ayrı bir idari birim oluşturduğunu, bu birime dahil olan militanlara kapsamlı bir eğitim verildiğini yazmıştı.

Avrupa'daki IŞİD hücrelerine ise Kuzey Afrika kökenli Fransızca bilen kişilerin liderlik ettiği sanılıyor.

Dünya Haberleri