Türkiye'nin tökezleyen ekonomisinin yarattığı endişe nedeniyle batıya karşı "ılımlı" bir profil çizen Erdoğan'ın, son ifadeleriyle ilişkileri tamamen "buz gibi soğuk" bir yöne çevirdiği yorumunun yapıldığı haberde, "Erdoğan son yıllarda Suriye'ye yönelik tutumları ve Rusya'dan S-400 almak istemesi nedeniyle NATO müttefikleriyle de sık sık anlaşmazlığa düştü" ifadelerine yer verildi.
'Bu karar Biden'ın yansıması'
New York Times'da yer alan haberde, 10 büyükelçi tarafından yapılan "Kavala çağrısı" ABD Başkanı Biden'ın "insan hakları ihlallerinden sorumlu ülkeleri açıkça işaret etme yönündeki yaklaşımının bir yansıması" olarak değerlendirildi. Haberde görüşlerine yer verilen Washington Enstitüsü Türk Araştırmaları programı direktörü Soner Çağaptay da söz konusu gelişmelere dair, "Ekonomiyi şimdiki durumunun tersine çeviremeyeceğini anlayan Erdoğan batıyı suçlayacak. Bu da ekonominin artık düzeltilemez olduğunun kabulüdür" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
AİHM’in verdiği hak ihlali kararına rağmen 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için içinde ABD'nin de bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisi ortak çağrı yapmıştı.
Kavala’nın serbest bırakılması için 10 büyükelçilikten yapılan ortak çağrıya; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri ortak olmuştu.
Açıklamada, "Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir" ifadeleri yer almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Eskişehir'deki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Osman Kavala çağrısı yapan 10 ülke büyükelçisinin "istenmeyen adam" ilan edilmesi için Dışişleri Bakanlığı'na talimat verdiğini açıklamıştı. Erdoğan, Selahattin Demirtaş için de "Yargı ne diyorsa o, çıkaramayacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.