Mart ayında “İran’da devam eden savaşı vicdanen destekleyemem” diyerek görevinden istifa eden eski ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Joe Kent, geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın NATO’ya yönelik eleştirisine dikkat çeken bir yanıt verdi.
Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, “NATO, onlara ihtiyacımız olduğunda orada değildi ve yeniden ihtiyacımız olursa da orada olmayacak. Grönland’ı hatırlayın; o büyük, kötü yönetilen buz parçası!” ifadelerini kullanmıştı.
TRUMP'A CEVAP VERDİ
Kent, Trump’ın paylaşımını alıntılayarak X hesabından yaptığı yorumda, ABD’nin NATO’dan ayrılmasının, dış müdahalelerden kaçınmak için olmayacağını belirtti. Eski yetkili, bunun yerine olası bir Türkiye-İsrail gerilimi durumunda, İsrail’in yanında yer alabilmek için böyle bir adım atılabileceğini öne sürdü.
Kent paylaşımında şunları ifade etti:“ Maalesef NATO’dan ayrılmamız, dış müdahalelerden kaçınmak için olmayacak; Türkiye ile İsrail Suriye’de sonunda karşı karşıya geldiğinde İsrail’in yanında yer alabilmek için NATO’dan ayrılacağız. Bu da, laik Suriye hükümetinin devrilmesine yardımcı olduktan ve yerine eski bir El Kaide/IŞİD liderini başkan olarak getirdikten sonra yaşanıyor. Ortadoğu’da hem yangını çıkaran hem de söndürmeye çalışan taraf olmayı bırakmanın zamanı geldi; buna değmiyor.”
BÖLGESEL İSTİKRARA ZARAR VERİYOR
Kent’in açıklamaları, ABD’nin Ortadoğu politikası üzerinde yeni bir tartışma başlatabilecek nitelikte. Eski yetkili, Washington’un hem bölgedeki krizleri provoke eden hem de müdahale eden bir güç olmasının sürdürülemez olduğunu savunurken bu politikanın hem ABD’nin uluslararası güvenilirliğine hem de bölgedeki istikrara zarar verdiğini belirtti.
ORTADOĞU STRATEJİSİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Kent ayrıca, paylaşımında Ortadoğu’daki müdahale stratejisinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı: “Artık yangını çıkaran ve söndürmeye çalışan taraf olmayı bırakmanın zamanı geldi. Bu politikaya devam etmek hem insan kaybına hem de stratejik hatalara yol açıyor,” dedi.
Analistler, Kent’in bu açıklamasının, Trump’ın NATO eleştirileri ile birleştiğinde ABD’nin ittifak içindeki pozisyonunu ve Ortadoğu’daki uzun vadeli stratejisini yeniden tartışmaya açabileceğini ifade etti. ABD’deki bazı siyasetçiler ise, eski yetkilinin mesajını “ABD’nin ittifak bağlılıkları ve bölgesel müdahaleleri üzerine bir uyarı” olarak yorumladı.