İngiltere’nin başkenti Londra’da iki gün süren NATO Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirisi yayımlandı.
Bildiride Türkiye’nin daha önce veto edebileceğini belirttiği Baltık ülkeleri “savunma” planı da yer aldı.
"Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor" ifadesine yer verilen bildiride ayrıca "Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız" denildi.
ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamalarının beş yıldır arttığı kaydedilen sonuç bildirisinde, "Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı" denildi.
Uzay operasyon alanı
Bildiride NATO uzayı olası bir operasyonlar alanı olarak tanıdı.
Rusya ile diyalog
Bildiride NATO'nun Rusya ile "diyalog ve yapıcı ilişkilere Rusya'nın eylemlerinin bunu mümkün kıldığı sürece açık olduğu" ifadesine yer verildi.
Sonuç bildirisinde ayrıca NATO'nun "nükleer silahlar var olduğu sürece" nükleer güçlerini korumaya devam edeceği kaydedildi.
ABD ile Rusya arasındaki INF Anlaşması'nın geçersizleşmesinden Rusya'yı sorumlu tutan bildiride Rusya'nın yeni orta-menzilli füze geliştirmesinin Avrupa-Atlantik güvenliğini riske attığı öne sürüldü.
"Çin silahların kontrolü anlaşmalarına katılmalı"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında "Farklılıklarımıza rağmen birbirimizi korumak için asli görevimizim etrafında birleşmeye devam edeceğiz" dedi.
Stoltenberg "NATO değişen dünyayla birlikte değişmeye devam ediyor" diye konuştu.
NATO Genel Sekreteri, zirveye katılan liderlerin Çin'in gelecekte yapılacak silahlanmanın kontrolü üzerine anlaşmalara dahil edilmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi.
Stoltenberg: S-400'ler NATO sistemlerine entegre edilemez
Stoltenberg Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminin "asla" NATO sistemlerine entegre edilemeyeceğini söyledi.