NATO Genel Sekreteri Hollanda Başbakanı Oldu

NATO müttefikleri, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi NATO'nun yeni genel sekreteri olarak seçti.

NATO müttefikleri, Ukrayna'daki savaşın kapısında devam ettiği ve ABD'nin transatlantik ittifaka yönelik gelecekteki tutumunun belirsizliği altında olduğu bir ortamda, bugün Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi NATO'nun bir sonraki lideri olarak seçti.

Rutte'nin ataması, geçen hafta rakibi Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yarıştan çekildiğini açıklamasıyla resmileşti.

NATO'nun açıklamasına göre Jens Stoltenberg'in görev süresi Ekim 2024'te sona erdiğinde Rutte görevine başlayacak.

"NATO'YU GÜVENLE BIRAKIYORUM"

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, Rutte'nin seçilmesini sıcak bir şekilde karşıladığını belirterek, "Mark gerçek bir transatlantikçi, güçlü bir lider ve fikir birliği oluşturucu. NATO'yu güvenle bırakıyorum" dedi.

TÜRKİYE'DEN DESTEK

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin 26 Nisan 2024'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Vahdettin Köşkü'nde görüşmesinin ardından Türkiye, Rutte'yi destekleyeceğini belirtmişti.

Rutte, "Türkiye belirleyici bir rol oynuyor. Bunu yaparken de Gazze'deki durumu çözmeye yönelik çabalar sarf ediyor. Aynı zamanda Ukrayna'daki bu korkunç savaşla ilgili de çabaları var. O bakımdan siz önemli bir rol oynamaktasınız. Türkiye jeopolitik bir aktör. Türkiye'nin (bölgede) çok etkisi var." ifadesini kullanmıştı.

Rutte, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına karşı müttefiklerin desteklerini sürdürme ve NATO'nun doğrudan bir savaşa Moskova ile çekilmemesi konusunda zorlu bir görevle karşı karşıya kalacak.

Ayrıca, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinden sonra NATO karşıtı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönme olasılığı ile de baş etmek zorunda kalacak.

Dünya Haberleri