Morgun Soğutma Cihazı Bozulunca Şehir Korkunç Bir Kokuya Boğuldu

Ekvador'un Guayaquil kentinde kapasitesini aşan cesetlerin konulduğu morgdaki soğutma ünitesinin arızalanması, şehri korkunç bir kokuya boğdu.

Guayas eyaletinin başkenti Guayaquil'deki Adli Tıp Kurumu morgunda, kapasitesini aşan yaklaşık 200 ceset birikti ve soğutma ünitesi arızalandı. Bu durum, çevre sakinlerinin şikayetleri ile ortaya çıktı.

"Ecuavisa ve Teleamazonas" gibi Ekvadorlu medya kuruluşları, morg çalışanlarının cesetleri soğutulmuş konteynerden çıkardıklarına dair dronla çekilmiş görüntüler yayımladı. Videoda çalışanların konteynerin girişine içeriden sızan sıvılar nedeniyle kimyasal püskürttüğü görülüyor.

Guayas eyaleti hükümetinden yapılan açıklamada, morgda son günlerde ortaya çıkan sorunun çözüldüğü belirtilerek problemin varlığı ilk kez kabul edilmiş oldu. Açıklamada morgda kaç cesedin bulunduğuna dair bilgi paylaşılmazken arızalı soğutma ünitesinin onarıldığı bildirildi.

ŞİDDET NEDENİYLE CESETLER BİRİKTİ

Emniyetin verilerine göre, 2023'te Guayaquil'de şiddet sonucu ölen 3 bin 762 kişi rapor edildi. Geçen hafta şehirde şiddet mağduru 40 kişinin cesetleri morglara getirildi. Kaydedilen bu ölümlerin çoğu, 2,72 milyon nüfusa sahip şehirde uyuşturucu dağıtımı rotaları ve kentin çeşitli bölgelerinin kontrolü için birbirleriyle mücadele eden çetelerin çatışmalarının bir sonucu.

Guayaquil'in eski Adli Tıp Kurumu Başkanı Juan Montenegro, yaptığı açıklamada, "Soğutma kapasiteleri dikkate alınmadan cesetler konteynerlerde saklanıyor. Bu durum da çürüme sürecinin hızlandığı, kötü kokuların yayıldığı ve çürümüş sıvıların arıtılmadan borulara sızdığı anlamına geliyor." dedi.

Montenegro, "Cesetleri neden zamanında toplu mezara gömmediklerini, üniversitelere bağışlamadıklarını ya da neden sokaklarda cesetleri talep eden yakınlarına teslim etmediklerini anlamıyorum." ifadesini kullandı.

Guayaquil morgunda yaşanan bu olay ilk defa yaşanmıyor. Daha önce de morgdaki kapasite yetersizliği ve altyapı sorunları nedeniyle benzer skandallar yaşanmıştı. Bu olay, Ekvador'daki adli tıp sisteminin yetersizliğini ve şiddet sorununu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Dünya Haberleri