Meloni ve Macron Arasında Kürtaj Tartışması

G7 toplantısında İtalya ve Fransa arasında 'kürtaj' tartışması yaşandı. Meloni'nin itirazının ardından bildirgeden 'kürtaj' ifadesi çıkartıldı.

İtalya'nın güneyindeki lüks Borgo Egnazia otelinde düzenlenen G7 Zirvesi'nde, liderler Ukrayna'ya finansal destekten yapay zekaya kadar geniş bir yelpazede pek çok konuda anlaşmaya vardılar. Ancak kürtaj konusu, ev sahibi İtalya ile komşusu Fransa arasında gerginliğe neden oldu.

MELONİ VE MACRON'UN KÜRTAJ TARTIŞMASI

İddialara göre, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, zirvede hazırlanan taslak metinden "güvenli ve yasal kürtaj" ifadesinin çıkarılmasını talep etti. Bu talep, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tepkisini çekti.

DW Türkçe'nin haberine göre, Meloni basına verdiği demeçte Macron'u "erken seçimler için puan kazanmaya çalışmakla" suçlayarak, "Böylesi zor zamanlarda, G7 gibi değerli bir forumu seçim kampanyası için kullanmayı son derece yanlış buluyorum" dedi.

Macron, partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ karşısında aldığı yenilgi üzerine, 30 Haziran'da erken seçime gitme kararı almıştı.

KÜRTAJ YERİNE HİROŞİMA'YA ATIF

İtalyan basınına konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, metinde kürtaj hakkına yer verilmeyecek olmasından "üzüntü duyduğunu" ifade etti. Macron, "Kadın hakları kürtajı da içerir, kişinin kendi bedeniyle ilgili karar verme hürriyetidir" diyerek, "Ancak bu görüş politik yelpazenin tümünde paylaşılmıyor. Bundan dolayı üzgünüm" dedi.

İtalyan ANSA haber ajansının gördüğü metne göre, bu yılki bildirgede "kürtaj" kelimesi yerine, "Hiroşima deklarasyonuna bağlılık" ifadesi kullanılacak. Ayrıca, kadınların evrensel, yeterli ve sürdürülebilir sağlık hizmetlerine erişim taahhüdü yinelenecek.

Dünya Haberleri