İsveç Dışişleri: PKK'nın desteklenmesi suç olacak

İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'le Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, mevkidaşıyla son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İsveç'in terörle mücadelede Türkiye'nin endişelerini anlaması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Ayrıca terörle mücadelede de çifte standarda düşmeden hep birlikte işbirliği yapmamız gerekiyor. Sizlerin açıklamalarınızda görüyoruz ama somut adımlarda da net bir şekilde görmek istiyoruz" dedi.

Billström ile daha önce NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Bükreş'te bir araya geldiğini anımsatan Çavuşoğlu, yeni İsveç hükümetinin Türkiye'yle ilişkilerini daha da geliştirmek istediği yönünde siyasi iradesini gördüklerini ve bunu takdirle karşıladıklarını, İsveç-Türkiye ilişkilerinde karşılıklı temasların giderek arttığını söyledi.

İki ülke liderlerinin bir araya geldiğini, teknik ve siyasi görüşmelerin devam ettiğini ve karşılıklı çeşitli ziyaretlerin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, teknik ve siyasi düzeyde ilişkileri gelecekte de sürdüreceklerini belirtti.

Çavuşoğlu, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, "2. JETCO (Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu) Toplantısını da önümüzdeki süreçte gerçekleştirme konusunda prensip anlaşmasına vardık" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın da ocak ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la tüm süreçleri ele alacaklarını aktardı.

Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşıyla görüşmelerinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularının önemli bir başlık olduğunu belirterek, İsveç ve Finlandiya'nın güvenlik endişelerini anladıklarını ve NATO'nun açık kapı politikasını desteklediklerini vurguladı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya başvurusunun ardından Türkiye'nin endişelerini dile getirmesiyle başlayan süreci paylaşan Çavuşoğlu, Madrid'de Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında imzalanan Üçlü Ahitname'de Türkiye'nin endişelerinin açıkça yer aldığına işaret etti.

Çavuşoğlu, öte yandan PKK/PYD/YPG'nin "finansman, propaganda ve eleman devşirme faaliyetlerine" devam ettiğine dikkati çekerek, İsveç'te değiştirilen kanun ve anayasanın yeni yılda yürürlüğe gireceğini, ancak yeni yılda bunlara yönelik net tavırlar görmek istediklerinin altını çizdi.

Terörle mücadelede ilave tedbirlerin her zaman alınabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, "Hatta PKK iltisaklı çevrelerin İsveç'in NATO üyeliğine ve Türkiye'ye karşı gösterilere hız verdiğini de görüyoruz. Bu terör örgütünün İsveç'teki destekçileri, Finlandiya'daki destekçileri, onları destekleyen kişi ya da farklı ideolojilere sahip NATO'ya karşı olan siyasilerin de desteğiyle üyeliğinizi engellemek için çok ciddi bir çaba içindeler" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Avrupa'da da PKK destekçileri ve sempatizanlarının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini engellemek için çok çaba sarf ettiklerini kaydetti.

TBMM ve Türk halkı da ikna olmalı

Bakan Çavuşoğlu, terörle mücadelede İsveç'ten destek beklediklerini yineleyerek, şöyle devam etti: "Müttefik olmak istediğiniz bir ülkenin güvenlik endişelerini de anlamanızı bekliyoruz. Ayrıca terörle mücadelede de çifte standarda düşmeden hep birlikte işbirliği yapmamız gerekiyor. Sizlerin açıklamalarınızda görüyoruz ama somut adımlarda da net bir şekilde görmek istiyoruz. Atılan bazı adımları da memnuniyetle karşıladığımızı söylüyoruz, yani yok saymıyoruz. Ama henüz atılması gereken çok adım var. Önemli adım var."

Özellikle terörle mücadelede atılan adımların çok etkili olması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Türk halkının ve Meclis'in de ikna olması gerektiğini bildirdi.

Karşılıklı yatırımlar için güvenlik anlaşması

Çavuşoğlu, öte yandan mevkidaşıyla ikili ilişkileri de ele aldıklarını belirterek, İsveç'le ticaret, yatırımlar ve turizm gibi farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek istediklerini, ikili ticaret hacminin bu yıl 4 milyar dolara yaklaşacağını, hedefin 5 milyar dolar olduğunu aktardı.

Birkaç yıl içinde bu hedefe ulaşabileceklerine inandıklarını, KOBİ seviyesinde yaklaşık 3 bin Türk firmasının da İsveç'te faaliyet gösterdiğini kaydeden Çavuşoğlu, "İsveçli şirketlerin her geçen gün ülkemize yatırım yapmak istediğini, ilgisini görüyoruz. Türk firmalarının da İsveç'te altyapı projelerini üstlenmek istediğini görüyoruz. Bununla ilgili bir genel güvenlik anlaşması imzalamamız gerektiğini bugün görüştük ve üzerinde mutabık kaldık" dedi.

Turizm konusunda da işbirliğini artırmak istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu yılın ilk 10 ayında 385 bini aşkın İsveçli turist ülkemize geldi. Öyle görünüyorki 400 bini aşacak yıl sonu itibarıyla. Ve 2019 rakamlarına yaklaştık" dedi.

İsveç'in 1 Ocak itibarıyla Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatan Çavuşoğlu, mevkidaşının kendisiyle dönem başkanlığı önceliklerini paylaştığını ve bunların hepsinin bugünün gerçeklerini yansıtan öncelikler olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, AB'nin daha etkin bir kurum olması gerektiğini belirterek, AB'nin son zamanlarda bazı Türk ihraç ürünlerine yönelik tarife dışı engeller çıkarmaya başladığını da gördüklerini söyledi.

Mevkidaşıyla görüşmesinde bölgesel meselelere ve Ukrayna-Rusya savaşına değindiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini vurguladıklarını dile getirdi.

'Somut adımlar görmek istiyoruz'

İsveç tarafının taahhütlerini yerine getirme konusunda somut bir yol haritası çizip çizmediğine yönelik soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç tarafından atılan olumlu yönde adımlar olduğunu, ancak İsveç'teki PKK ya da FETÖ faaliyetleri daha fazla olduğu için İsveç tarafından daha fazla adım atıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Ancak henüz daha istediğimiz adımlar atılmadı. Somut adımları görmek istiyoruz. Bugün PKK belki bize daha çok tehdit oluşturuyor. Ama yarın bu PKK faaliyetlerini yeni kanunlarla, anayasalarla siyasi irade de güçlüyse uygulamaya başladığınız zaman göreceksiniz PKK/YPG'nin sizin için ne kadar tehdit olduğunu. Zaten şimdiden tehdit etmeye başladılar" değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ'nün sadece Türkiye değil, bulunduğu her ülke için bir tehdit oluşturduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Umarım bunları görmek için siz de geç kalmış olmazsınız" dedi.

'Yeni hükümet samimi'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, somut adımların önemli kısmını henüz görmediklerinin altını çizerek, şöyle konuştu: "Yeni hükümet terörle mücadele konusunda ve ahitnamenin şartlarının yerine getirilmesi konusunda daha kararlı ve daha samimi. Bir önceki hükümette görev alan bazı kişilerin görevden ayrıldıktan sonra samimi olmadıklarını görüyoruz açıklamalarında... Biz böyle ikiyüzlüleri de görmek istemiyoruz gerçekten. Çünkü artık çok bıktık bunları görmekten. Ama yeni hükümetin samimi olduğunu söylemek isterim."

Ortada bir belge olduğunu ve bunun uygulanması gerektiğini, İsveç tarafının taahhütlerini yerine getirmesinin henüz tatmin edici seviyede olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Henüz daha o noktanın yarısına gelmedik, başındayız" dedi.

İsveç'te yeni hükümetin göreve başlamasıyla NATO müzakerelerinde bir değişiklik olup olmadığı sorusuna Çavuşoğlu, İsveç'teki yeni hükümetle birlikte Üçlü Ahitnamenin uygulanacağı yönündeki kanaatlerinin arttığı yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, müzakerenin unsurları ve içeriğinin belli olduğunu belirterek, İsveç'teki teröristlerin iadesi ve mal varlıklarının dondurulması konularında adımların atılması gerektiğini belirtti.

Finlandiya ile İsveç'in kategorik olarak Türkiye karşıtlığı yapan ülkeler olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini, "Ama NATO müttefiki olacaksak terörle mücadelede de somut işbirliğini görmemiz gerekiyor" diye tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 73 kişinin ismini verdiklerini belirtmişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, haziran ayı sonunda İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi dönüşünde terör örgütü PKK üyelerinin iadesi konusundaki soruya yanıt verirken de "üç, dört kişinin" halihazırda iade işlemlerinin tamamlandığını söylemiş ve şöyle devam etmişti: "Şimdi bu konuda verilmiş sözler var. Örneğin İsveç 73 teröristi bize gönderecek. Şu anda üç, dört tane gönderdiler. Ama bunlar bizim için yeterli değil. Tabii bunları Adalet Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız yakın markaja alıp takibini yapacak ve bu teröristleri gönderin bakalım diyecek. Bunların hepsi bizim taleplerimiz olarak şu anda ortada. Bunlar geldi geldi; gelmediği takdirde gereği ne ise o gereğini de biz her an kurumlarımız ve birimlerimiz vasıtasıyla yapmaya devam edeceğiz."

halktv.com.tr // Dış Haberler

Dünya Haberleri