Macron'un inadı, halkın öfkesi... Fransa bugün de sokaklarda

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un emeklilik reformunun kabul edilmesi sonrasında verdiği röportaj ülke halkını çileden çıkardı. Yüzbinlerce Fransız, sendikaların çağrılarıyla bugün yeniden sokaklara dökülecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülke genelinde artan öfkeye rağmen emeklilik reformunu sürdürme sözü vermesinin ardından bugün ülke genelinde yüz binlerce kişi yeniden grev ve gösteriler için sokaklara dökülecek.

Emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64'e çıkaran yasaya karşı protestolar Ocak ayından bu yana sendikalar tarafından düzenlenen mitinglerde büyük kalabalıklar topladı. İşçi sendikaları bugün de ülke çapında bir eylem çağrısı yaparak, Macron'un "küçümseme" ve "yalanları" olarak nitelendirdikleri söylemlerine karşı büyük kalabalıkların toplanacağını açıkladı.

Macron dün, halkın artan öfkesine kulak vermesi yönündeki çağrıları reddederek sessizliğini bozduğu ilk röportajında, emeklilik reformunu sürdürme konusundaki kararlılığını açıkladı. Cumhurbaşkanının bu açıklamaları, sendikaların ve muhalefet partilerinin öfkeli tepkisini yeniden üzerine çekti.

CGT sendikasının lideri Philippe Martinez "Cumhurbaşkanına verebileceğimiz en iyi yanıt milyonlarca insanın grevde ve sokaklarda olmasıdır" dedi.

Bugün yapılacak olan grevlere yönelik İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, ülkedeki tren trafiğinin ciddi şekilde aksayacağını, havaalanlarının da bundan etkileneceğini ve birçok meslek grubunun yanı sıra öğretmenlerin de iş bırakırken, petrol depolarında ve çöp işçileri arasında da grevlerin devam edeceğini yazdı.

Macron ne demişti?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tartışmalı emeklilik reformuna ilişkin "ülkenin genel çıkarlarını" tercih ettiğini belirterek, "Ve bunun arkasında popülerliğimin düşmesi de söz konusu olsa bile onu (reformu) onaylarım" demişti. Muhalefetin geri çekilmesi için reformu Anayasa Konseyine götürdüğünü anımsatan Macron, "Şimdi Anayasa Konseyi'nin kararını beklemeliyiz. Bu kararın sonunda, bazı şeyleri açıklığa kavuşturacak bir metin yayınlayacağım" diye konuşmuştu.

Macron, Fransa'nın meşru olarak yöneticilerini seçen yaşlı bir ulus olduğu yorumunu yaparak, "Sendikaların da meşruiyeti vardır, yaptıkları gösterilerle bu reforma karşı olduklarını gösterdiler. Onlara saygı duyuyorum. Ama bu reform gerekli. Fransızlara da söylüyorum, bu (reformu geçirmek) beni mutlu etmiyor. Yapmamayı tercih ederdim. Ama yapmak zorundaydım" ifadesini kullanmıştı.

Borne'un tepki çeken hamlesi

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne 16 Mart'ta, bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan anayasa maddesini tartışmalı emeklilik reformu tasarısı için uygulamaya koyduğunu açıklamıştı. Karar sonrası ülkede protestolar ve gösteriler düzenlenirken sendikalar, birçok sektörde grevlerin devam etmesi kararı almıştı.

Dünya Haberleri