Libya'nın doğusundaki hükümet, Pazartesi günü tüm petrol sahalarının kapatıldığını ve petrol üretimi ile ihracatının durdurulduğunu duyurdu. Bu açıklama, ülkenin uluslararası alanda tanınan hükümeti Trablus'tan henüz bir yanıt alınamadan yapıldı.
Eğer doğudaki petrol üretimi durdurulursa, sadece El Feel petrol sahası günlük 130,000 varil kapasiteyle aktif kalacak.
"PROTESTOLAR VE BASKILAR" NEDENİYLE
Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) tarafından herhangi bir doğrulama yapılmazken, NOC'ye bağlı Waha Petrol Şirketi, üretimi kademeli olarak azaltma ve "protestolar ve baskılar" nedeniyle tamamen durdurma planları yaptığını bildirdi.
Waha, TotalEnergies ve ConocoPhillips ile ortaklık yaparak günlük yaklaşık 300,000 varil kapasiteyle üretim yapıyor ve bu üretim doğudaki Es Sider limanından ihraç ediliyordu.
"ÜRETİMİ DURDURMA TALİMATI ALMADIK"
Libya'nın petrol sahalarının çoğu, ülkenin doğusundaki Halife Hafter'in kontrolündeki bölgelerde bulunuyor. Ancak, Messla ve Abu Attifel'deki mühendisler Reuters'a yaptıkları açıklamada, üretimin devam ettiğini ve üretimi durdurma talimatı almadıklarını belirtti.
NE OLMUŞTU?
Libya'da yaşanan bu gelişmeler, ülkenin merkez bankası ve petrol gelirleri üzerindeki güç mücadelesinin getirdiği gerginlikler, Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir’in görevden alınması çabalarıyla ilgili ve rakip silahlı grupların her iki tarafta da harekete geçmesiyle tırmandı. Merkez Bankası, “istisnai bir rahatsızlık” nedeniyle iç ve dış hizmetlerini askıya aldığını açıkladı.
Libya, 2011'deki NATO destekli isyandan bu yana istikrar sorunu yaşıyor ve 2014'te doğu ile batı arasındaki bölünme, Rusya ve Türkiye’nin de müdahil olduğu bir çatışma ortamına yol açtı. Önceki ay, NOC, Sharara petrol sahasında protestolar nedeniyle "mücbir sebepler" ilan etmişti. Ülkenin toplam petrol üretimi, Sharara'nın kapalı olduğu dönemde yaklaşık 1.2 milyon varil/gün olarak gerçekleşiyordu.