Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Menguş, Trablus'taki görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.
AP haber ajansı, Libya Dışişleri Bakanı'nın bu ifadelerinin Halife Hafter güçleri tarafından 2019 yılında saldırıya uğrayan başkent Trablus'u savunmak için buradaki askerlerle birlikte savaşmak üzere birlikler ve Suriye'den paralı askerler gönderen Türkiye'ye bir sitem olarak nitelendirdiğini yazdı.
Necla el-Menguş, "Türkiye'ye Güvenlik Konseyi'nin bütün kararlarını uygulamak için gerekli adımları atması ve bütün yabancı kuvvetlerin ve paralı askerlerin Libya topraklarından çıkarılması için birlikte işbirliği yapması çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Çavuşoğlu: Libya'nın bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasına önem veriyoruz
Türkiye'nin Libya'nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasına önem verdiğini belirten Çavuşoğlu, güçlü bir heyetle yapılan bu ziyaretin amacının kardeş Libya'ya, Başkanlık Konseyi'ne ve Ulusal Birlik Hükümeti'ne (UBH) Türkiye'nin desteğini bir kere daha yinelemek olduğunu vurguladı.
Ajansın haberine göre bu sözlere karşılık veren Çavuşoğlu Türk güçlerinin Libya'da önceki Libya yönetimiyle varılan bir eğitim anlaşması kapsamında bulunduğunu belirtti ve "Bizim yasal varlığımızı bu ülkede para için savaşan yabancı paralı gruplarla eşit tutanlar var" ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Çavuşoğlu Türkiye’nin kalıcı barış, istikrar ve refah için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayarak "Libya halkının ve meşru hükümetlerinin zor dönemlerinde daima yanında yer aldık. Trablus’a saldırılar karşısında Libya’nın meşru hükümeti bazı ülkeleri biz dahil, davet etti. Bu çağrıya sadece Türkiye olumlu cevap verdi. Güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası kapsamında Libya'ya sağladığımız destek iç savaş, kardeş kavgası ve insanlık dramını önledi" şeklinde konuştu.
Libyalı mevkidaşının ve Libya halkının ramazan ayını tebrik eden Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı geniş bir heyetle Libya'da olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Çavuşoğlu, güçlü bir heyetle yapılan bu ziyaretin amacının kardeş Libya'ya, Başkanlık Konseyi'ne ve Ulusal Birlik Hükümeti'ne (UBH) Türkiye'nin desteğini bir kere daha yinelemek olduğunu vurguladı.
İki ülkenin 500 yılı aşkın tarihi, kültürel ve beşeri bağlara sahip olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Batısıyla, doğusuyla, güneyiyle Libya bizim için mukaddes bir ülkedir. Türkiye olarak Libya’nın bütünlüğü, egemenliği, bağımsızlığı ve siyasi birliğinin muhafazasını her zaman ilke edindik ve önem veriyoruz" diye konuştu.
İsmi gizli tutulmak kaydıyla toplantıya ilişkin bilgi veren bir yetkiliye göre BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen resmi olmayan toplantı kapsamında tek çıkış yolunun üülkedeki yabancı ve paralı askerlerin çıkarılması olduğu konusunda anlaşmaya vardı.
BM Güvenlik Konseyi diplomatlarına göre Libya'da halen 20 binden fazla yabancı güç ve paralı asker bulunuyor. Bunların 13 bin kadarı Suriyeli, 11 bin kadarı ise Sudanlı, Rus ve Çadlı.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin kalıcı barış, istikrar ve refah için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
Libya halkının ve meşru hükümetlerinin zor dönemlerinde daima yanında yer aldık. Trablus’a saldırılar karşısında Libya’nın meşru hükümeti bazı ülkeleri biz dahil, davet etti. Bu çağrıya sadece Türkiye olumlu cevap verdi. Güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası kapsamında Libya'ya sağladığımız destek iç savaş, kardeş kavgası ve insanlık dramını önledi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin desteğinin ateşkesin sağlanmasının yanı sıra Başkanlık Konseyi ile UBH’nin kurulmasına önemli bir fırsat verdiğini de belirtti.