Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin geçtiğimiz yılın dış politikasına ilişkin değerlendirme toplantısında konuştu.
Lavrov, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İhsan Şener'in Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin Kazakistan'da kullanılmasına ilişkin sözleri hakkında Türkiye'den açıklama talep ettiklerini belirtti. "Ankara'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarının biri, en hafif tabirle, anlaşılmayan bir açıklama yaparak Kazakistan'ın KGAÖ'yü davet etmesini kınadı. Türk meslektaşlarımızdan bunun ne anlamı geldiği konusunda açıklama talep ettik" diyen Lavrov, Türk ve Azeri resmi yetkililerden bu konuda 'sinirli bir tepki' görmediklerinin vurguladı.
'Rolümüz doğrudan diyaloğun kurulmasına yardımcı olmaktı'
Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı ilişkilerinin normalleşmesi sürecinin parçası olarak Türkiye ve Ermenistan özel temsilcilerinin bugün Moskova’da gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Türkiye ve Ermenistan kendi özel temsilcilerini belirledi. Rusya, böyle bir anlaşmaya varılmasına yardımcı oldu ve bugün Moskova’da özel temsilcilerin ilk görüşmesinin gerçekleşiyor olmasından çok memnunuz. Bizim rolümüz, doğrudan diyaloğun kurulmasına yardımcı olmaktı. Umuyorum ki bu başarılı olacak.”
'Sonsuza dek beklemeye niyetimiz yok'
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı ülkelerinin eylemlerinin negatif gelişmelere sebep olduğunu ve bu eylemlerin dünyadaki çatışma potansiyelini artırdığını söyleyerek, "Rusya, güvenlik garantisi teklifleri konusunda ABD ile NATO’dan madde madde, çok detaylı bir yanıt bekliyor. Bu yanıtın, neyin uygun olduğu, neyin olmadığı ve bunların nedenlerini içermesini istiyoruz. Fakat sonsuza dek beklemeye niyetimiz de yok" ifadelerini kullandı.
Lavrov, NATO'yu yapay biçimde üye bulmakla suçladı
Dışişleri Bakanı Lavrov, NATO’yu "yapay bir biçimde kendine yeni üyeler bulmaya çalışmakla" suçladı. Lavrov, NATO’nun bu eylemlerini durdurmasını da içeren güvenlik garantilerine ilişkin ABD ile ittifaktan yazılı yanıt beklemekte olduklarını hatırlattı.
Rusya’nın kendi güvenliği için istediği söz konusu güvenlik garantileri konusunda ABD ile NATO’dan gelebilecek her yanıta karşı hazırlıklı olmak için çalıştıklarını ifade eden Lavrov, "Güvenlik garantileri konusunda gelecek yanıtın belirleyicisi, Washington olacak, bu açık. ABD ile NATO’nun, güvenlik garantileri konusunda Rusya’nın karşı taraftan gelecek yanıtı sonsuza dek beklemeyeceğini fark ettiğini düşünüyoruz. Tekliflerimizin reddedilmesi halinde durum değerlendirmesi yapıp durumu Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor edeceğiz ve kendi güvenlik menfaatlerimiz doğrultusunda eylemlerimizi belirleyeceğiz" dedi.
Rus yetkililer, görüşmelerde uzlaşıya varılmadığı yönünde açıklamalar yapmaya devam ediyor. Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya’nın istediği güvenlik garantileri ve güvenlik garantisi talepleri, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyi durdurması, ittifakın 1997’den sonraki genişleme politikaları çerçevesinde doğu Avrupa ülkelerine yerleştirdiği silahlar ile askeri tesislerin geri çekilmesi ve NATO üyesi olmayan eski Sovyet ülkelerinde askeri üs kurulmasını engellemek gibi şartlar içeriyor.
İhsan Şener ne demişti?
Kazakistan'da altı gün önce akaryakıt zammının protesto edildiği gösteriler ile ilgili konuşan Şener, “Türk devletleri birliklerini yeni oluşturdu. Bu birlik oluştuktan sonra bunların patronajı olarak görülen devletleri Türkiye ve Kazakistan’dır. Gaz parasıdır, pazar ücretlerinin artırılması bahane edilerek bugün Kazakistan işgal ediliyor. 30 yıllık yeni Sovyet boyunduruğundan kurtulmuş, kendi zenginliğine, kültürüne, değerlerine yönelmiş devleti yeniden o sığ, anlamsız cendereye yeniden almak istiyorlar. Hayat pahalılığı, petrol pahalılığı işin kılıfıdır. Türk Devletleri Topluluğu kurulduktan sonra buna karşı bir takım menfi süreçler yaşandı. Bunların bir kısmı uluslararası sistemin öngördüğü nezaket kuralları içerisinde oldu ama bir kısmı bugün şahit olduğumuz gibi kaba kuvvetin müdahale ettiği alalar haline geldi. Buradan da bu millet alın akıyla çıkacaktır. Bizim hedefimiz bütün insanlığın refahı, mutluluğu ve barış içerisinde yaşaması içindir” diye konuşmuştu.